Albanska koalicija sada traži od RIK poništavanje izbora u Trnovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. maj 2022. Koalicija Albanaca doline podnela je u ponedeljak Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) prigovor na odluku Opštinske izborne komisije u Bujanovcu da odbije zahtev ove koalicije za poništavanje parlamentarnih izbora u Velikom Trnovcu održanih 27. maja.

Iz koalicije je potvrđeno Bujanovačkim da je prigovor podnet danas, pre isteka zakonskog roka.

RIK ima rok 72 sata od prijema dokumenta da odluči da li će se izbori za narodne poslanike na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu poništiti, što bi značilo ponavljanje glasanja po četvrti put od 3. aprila.

Ukoliko RIK ipak potvrdi odluku OIK albanska koalicija će se žaliti i Upravnom sudu, kako su ranije najavili.

Kako su ranije javile Bujanovačke, u prigovoru su navedena tri razloga za poništavanje glasanja – povreda tajnosti glasanja, omogućavanje glasanja licu bez ličnih dokumenata i sigurnosna „zatvorenica“ za vreću sa biračkim materijalom, koju birački odbor, navodno, nije predao OIK po zatvaranju biračkog mesta.

Iz albanske koalicije tvrde da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Po navodima iz prigovora, omogućeno je i glasanje istom licu, za koje je ranije SPS tvrdio da je glasalo bez ličnih dokumenata, pa su na osnovu toga oboreni izbori od 28. aprila.

Na izborima 27. maja na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu Koalicija Albanaca doline dobila je 598 glasova što je za 12 manje od broja glasova potrebnih za poslanički mandat.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *