Delegacija Albanaca u američkom Senatu: Država nas diskriminiše

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. jun 2022. Delegaciju albanskih političara iz Bujanovca i Preševa primila je u Vašingtonu direktorka Kancelarije za spoljnu politiku američkog Senata Sara Arkin. Predstavnici Senata upoznati su sa „diskriminacijom koju nad Albancima Preševske doline sprovodi država“, navode iz delegacije.

-Svest o Preševskoj dolini i veće američko prisustvo bile su ključne teme tokom naših sastanaka – poručio je predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi.

U delegaciji sa juga Srbije su, pored Kamberija, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, funkcionerka PDD-a Ardita Sinani i predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa.

Sa njima se sastao i senator Bob Menendez, predsedavajući Komiteta za spoljnu politiku.

-Upoznali smo predstavnike Senata sa diskriminacijom Albanaca u Preševskoj dolini od strane države. Razgovarali smo o podizanju svesti Senata o našoj situaciji. Razmatrali mogućnosti za saradnju i koordinaciju u budućnosti – navela je Sinani.

Delegaciju je tokom posete SAD primio ambasador Albanije u Ujedinjenim nacijama Ferit Hodža , zatim i američki kongresmen Džejms Mekgovern, a održan je sastanak i u Stejt Departmentu.

Kamberi je rekao da je današnji sastanak u Senatu poslednji tokom ove posete Americi.

Zahvalio se kosovskoj vladi i premijeru Albinu Kurtiju što su omogućili putovanje u SAD.

Vlada u Prištini je donirala Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) 50.000 evra, kako se ispostavilo za posetu SAD i lobiranje za „pitanje Preševske doline“, kako je ranije rekao šef bujanovačkog odbora Alternative za promene Arber Pajaziti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *