RIK: Trnovčanin bez ličnih dokumenata nije glasao, naknadno evidentiran

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. jun 2022. Republička izborna komisija (RIK) odbila je prigovor Koalicije Albanaca doline zato što je, pored ostalog, utvrdila da na ponovljenim parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu 27. maja nije glasao građanin bez ličnih dokumenata, kako tvrde iz albanske koalicije, već da je naknadno evidentiran kao da je glasao.

Kako se navodi u rešenju kojim se odbija prigovor, 15 članova biračkog odbora i njihovih zamenika dostavilo je RIK izjave u kojima pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću  tvrde da birač pod rednim brojem 868 nije pristupio glasanju.

Oni su izjavili da je po okončanju glasanja utvrđeno birač 868 nije zaokružen i da pod tim brojem nema potpisa, a da su posebno obratili pažnju na to zato što su zbog glasanja ovog birača poništeni prethodni izbori održani 28. aprila.

Podsetimo, tada su izbori oboreni po prigovoru SPS-a, nakon što je utvrđeno da je isti birač, 868, evidentiran da je glasao, a na to nije imao pravo, jer nema lična dokumenta.

U rešenju RIK se dodaje da je navode 15 članova i zamenika članova biračkog odbora potvrdio i član RIK Srđan Zoraja, koji je bio prisutan na biračkom mestu broj 6 tokom ponovljenog glasanja 27. maja.

RIK je konstatovala i činjenicu da je u oba zapisnika o radu biračkog odbora utvrđeno da je broj birača izašlih na glasanje 618, dok je broj evidentiranih glasača za jedan veći (619)  u izvodu iz biračkog spiska koji je dostavljen RIK uz prigovor albanske koalicije.

Zbog toga je komisija, kako se navodi, utvrdila da birački odbor nije omogućio biraču bez ličnih dokumenata da glasa, već da je pravilno i tačno utvrdio rezultate glasanja.

Zaključeno je i da  nije došlo do povrede procedure glasanja van biračkog mesta, kako se takođe tvrdi u prigovoru Koalicije Albanaca doline.

Koalicija je najavila da će se na odluku RIK žaliti Upravnom sudu.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *