Evropski parlament zabrinut zbog siromaštva i potkupljivanja birača na jugu Srbije

Bujanovac, 14. jun 2022. (foto Slobodna reč) – Socio – ekonomska situacija na jugu Srbije je zabrinjavajuća konstatovano je u rezoluciji o Srbiji, koju su usvojili poslanici Evropskog parlamenta (EP) u Odboru za spoljne poslove (AFET).  Od Vlade Srbije se traži da ispita navode o zloupotrebi socijalne pomoći kao instrumenta za pritisak na glasače, naročito na pripadnike romske nacionalne manjine i da adekvatno odgovori na izazove siromaštva i nezaposlenosti u ovom delu zemlje.

Ovo je prvi put da se u izveštaj EP spominje siromaštvo na jugu srbije i uslovljavanje glasača socijalnom pomoći.

Usaglašeni tekst rezolucije usvojen je u utorak, a u julu će se naći na plenarnoj sednici EP u Strazburu, javlja Slobodna reč.

-AFET je upravo usvojio moj izveštaj za Srbiju za 2021. godinu velikom većinom: 50 glasova za, 5, protiv i 3 uzdržana – rekao je autor izveštaja, izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Na prvobitnu verziju izveštaja Vladimira Bilčika poslanici su i ove godine podneli niz amandmana.

Evropski parlament poziva Srbiju da pruži vidljive rezultate u oblasti borbe protiv korupcije, posebno u slučajevima sa visokim nivoom javnog interesa.

Kako smo ranije izvestili, među amandmanima na prvobitnu verziju bila su i dva amandmana poslaničke grupe liberala (Obnovimo Evropu) i Socijalista i demokrata u kojima se naglašava zabrinutost za situaciju „naročito u gradu Vranju“, ali u finalnom tekstu kompromisnog amandmana Vranje nije biti posebno izdvojeno jer problema ima i u drugim opštinama.

Iako rezolucija EP nije pravno obavezujuća, ima značajan politički uticaj i predstavlja određeni pritisak na donosioce odluka.

Osnovni nacrt rezolucije piše izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, koji je iz poslaničke grupe Evropske narodne partije, čiji je pridruženi član vladajuća Srpska napredna stranka.

Poslanici Evropskog parlamenta izrazili su zabrinutost zbog slučajeva i afera Krušik, Telekom Srbija, Jovanjica i „novih slučajeva korupcije na visokom nivou o čemu svedoče pisanja istraživačkih medija“.

U izveštaju će se ponovo naći rušenje u Savamali – EP ponovo poziva vlasti u Srbiji da istraže sve okolnosti i krivično gone sve odgovorne osobe za rušenje privatne imovine i konstatuje da je primećeno da je za taj slučaj osuđen samo jedan policajac „primoran da preuzme isključivu odgovornost za ceo slučaj“.

Evropski parlament poziva vlasti u Srbiji da istraže i krivično gone sve koji su imali navodne veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Izražava se zabrinutost zbog novih optužbi da je „Darko Šarić vodio kriminalnu organizaciju dok je bio u zatvoru u Srbiji“.

U delu amandmana stoji i da se izražava zabrinutost zbog bliske saradnje sa Ruskom Federacijom u vojnoj sferi i poziva se Srbija da preispita svoje odnose sa Rusijom po pitanju odbrambene politike i da „prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom, poput ‘regionalnog humanitarnog centra’ u Nišu“.

U usaglašenom tekstu rezolucije nedvosmisleno se traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji i na taj način se odredi da li je na evropskom putu ili ne. EP je posebno zabrinut zbog narativa dezinformacija koje potiču iz Kremlja i distribuiraju se preko Sputnik Srbija i drugih domaćih aktera.

„Srpske vlasti se pozivaju da se usklade sa sankcijama EU i da preduzmu mere da spreče Russia Today i Sputnik da šire lažne vesti. EP je duboko zabrinut što su među izvorima dezinformacija tabloidne novine koje finansira ili podržava Vlada kao i neki televizijski kanali sa nacionalnom pokrivenošću“ – stoji u tekstu u rezolucije koja je danas prošla AFET.

Poslanici EP osudili su sve veće prisustvo osuđenih ratnih zločinaca u medijskom prostoru koji se koristi za širenje mržnje i netrpeljivosti prema nacionalnim manjinama u Srbiji, spominjući primere ratnih zločinaca poput Veselina Šljivančanina, Dragoljuba Ojdanića i Nikole Šainovića.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *