Šansa za bujanovačke firme: Od EU bespovratna sredstva do 40.000 evra

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 14. jun 2022. – Bujanovački preduzetnici informisani su u utorak na javnoj sesiji o konkursu razvojnog programa EU PRO putem kojeg će biti dodeljena bespovratna sredstava do 40.000 evra za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

Evropska unija je za ovaj javni poziv opredelila ukupno 3 miliona evra za razvoj lokalne privrede i konkurentnosti u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije.

– Sredstva su bespovratna i namenjena su za nabavku nove opreme i uvođenje usluga u ovim preduzećima, a mogu da apliciraju preduzeća i preduzetnici koji se bave proizvodnjom i pružanjem usluga i koja su registrovana u periodu od 2016-2020. godine u 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO – rekao je za Bujanovačke Goran Zlatković, saradnik na projektu.

Za bespovratna sredstva u visini od 10.000 do 40.000 evra mogu da konkurišu preduzeća koja se bave proizvodnjom i pružanjem usluga u sektorima informacione tehnologije, arhitektonsko – inženjerskih usluga, socijalne i zdravstvene zaštite i usluga u turizmu.

– Sredstva su bespovratna u iznosu od 80 odsto, što je izuzetna prilika za preduzetnike, a za preduzetnike iz lokalnih samouprava  četvrte grupe razvijenosti, iznos bespovratnih sredstava je 85 odsto, dok je sufinansiranje 15 odsto – dodao je Zlatković.

Poziv je otvoren do 30. juna, a više informacija o samom pozivu, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja, kao i potrebnoj dokumentaciji dostupne su na web sajtu euproplus.org.rs.

Današnjoj informativnoj sesiji u bujanovačkom Domu kulture prisustvovalo je petnaestak preduzetnika sa teritorije opštine Bujanovac koji su imali priliku da se upoznaju sa programom i informišu o pojedinostima koje ih interesuju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *