Dr Denčić: Povećan broj dece obolele od varičele

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 16. jun 2022. – Od početka godine na teritoriji opštine Bujanovac od varičele, odnosno ovčijih boginja, obolela su ukupno 124 deteta, rečeno je Bujanovačkim u Domu zdravlja.

– Poslednjih mesec dana imali smo slučajeve oboljevanja od varičele ili tzv. ovčijih boginja ne samo među predškolcima, već i među školskom decom. Pojedina sela, poput Velikog Trnovca i Karadnika, bila su žarišta. Nisu registrovane komplikacije, svi oboleli su lečeni ambulantno – kaže za Bujanovačke dr Danijela Denčić, načelnica školskog dispanzera.

Od 124 obolela deteta 63 su školskog, a 61 predškolskog uzrasta.

Prvi znaci infekcije su malaksalost,  blago povišena temperatura i pojava osipa na koži.

Pedijatar naglašava da su mirovanje i kućna izolacija obavezni zbog visoke zaraznosti.

– Varičela je 98  odsto kontagiozna, a to znači da od 100 zdravih koji nisu preležali 98 će sigurno dobiti varičelu ako su bili u kontaktu – kaže dr Denčić.

Dodaje da je dobro da se varičele preleže u dečijem uzrastu jer je kod odraslih osoba, ukoliko se inficiraju, klinička slika mnogo teža.

Pravilnikom o vakcinaciji, koji je stupio na snagu početkom prošle godine, vakcina protiv ovčijih boginja-varičela, obavezna je za decu šestog razreda osnovne škole koji do tada nisu preležali ovu bolest.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *