Veliki Trnovac ide po četvrti put na izbore, odlučio Upravni sud

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. jun 2022. Upravni sud usvojio je žalbu Koalicije Albanaca doline na odluku Republičke izborne komisije (RIK) da se parlamentarni izbori  u Velikom Trnovcu održani 27. maja ne ponište. Presuda suda, objavljena u petak, znači da će Trnovčani po četvrti put na glasanje.

Sud je presudio da se žalba albanske koalicije usvaja i tako poništio  odluku RIK koja je ranije odbila prigovor kojim se tražilo poništavanje izbora na biračkom mestu broj 6 i novo glasanje – četvrto od 3. aprila.

Podsetimo, RIK je utvrdila da na ponovljenim parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu 27. maja nije glasao građanin bez ličnih dokumenata, kako tvrde iz albanske koalicije, već da je naknadno evidentiran kao da je glasao.

Suprotno navodima koalicije, zaključeno je i da nije došlo do povrede procedure glasanja van biračkog mesta.

Međutim, Upravni sud je opovrgao zaključke RIK.

„Republička izborna komisija ne spori da je u izvodu iz biračkog spiska evidentiran pod brojem … birač A.A., koji broj je u izvodu iz biračkog spiska zaokružen kao da je birač glasao i svojeručno se potpisao na mestu u spisku koje je za to predviđeno, a za koga je utvrđeno da ne poseduje važeća lična dokumenta u smislu člana 93. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika, zbog čega mu nije moglo biti omogućeno da glasa. Time su, po oceni suda učinjene nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja na koje se zahtevom podnosioca prigovora ukazuje, a zaključivanje Republičke izborne komisija da li je ova okolnost posledica nesavesnog ili nepravilnog rada biračkog odbora u pogledu nezakonitog omogućavanja glasanja, nije okolnost koja se može ispitivati u postupku zaštite izbornog prava propisanog Zakonom o izboru narodnih poslanika, ali može biti predmet ispitivanja u drugim postupcima“, navodi se, između ostalog, u presudi.

Na izborima 27. maja na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, Koalicija Albanaca doline dobila je 12 glasova manje od neophodnih 610 za poslanički mandat Šaipa Kamberija.

To su bili treći izbori na tom biračkom mestu u nepuna dva meseca.

Izbori 3. aprila poništeni su nakon žalbe albanske koalicije Upravnom sudu, a ponovljeni izbori 28. aprila oboreni su po prigovoru Socijalističke partije Srbije (SPS).

Datum održavanja novih izbora odrediće RIK u narednim danima.

Premijerka Ana Brnabić  praktično je najavila ovakvu odluku suda.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *