Danas je Vidovdan, Vučić u Kruševcu, u Bujanovcu svečana akademija

Bujanovac, 28. jun 2022. U spomen na Kosovsku bitku 28. juna 1389. godine u Srbiji se danas obeležava Vidovdan, dan sećanja na poginule u svim ratovima. Društvo Zapisi u organizuje večeras u Bujanovcu Vidovdansku akademiju.

Prema pravoslavnom kalendaru obeležava se sećanje na svetog mučenika kneza Lazara i svete srpske mučenike.

Centralna proslava biće održana u Kruševcu, gde će izaslanica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić položiti venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, saopštila je Vlada Srbije.

Patrijarh srpski Porfirije će služiti arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a nakon toga pomen na Gazimestanu. Na liturgiji u Gračanici, koja počinje u osam časova, sasluživaće vladika raško-prizrenski Teodosije, mitropoliti Joanikije i Hrizostom, vladika australijski Siluan i vikarni episkop Sava. Prisustvovaće i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi RTS.

Posle arhijerejske liturgije u Gračanici, patrijarh će služiti pomen kosovskim junacima na Gazimestanu i svim novostradalnim mučenicima.

U Kruševcu će u Crkvi Lazarici biti održana Sveta arhijerejska liturgija, a u 10 sati litija i pomen.

Uslediće polaganje venaca i cveća na Spomenik kosovskim junacima, dok će na platou ispred Doma sindikata biti otkriven spomenik Stanislavu Biničkom.

Na Trgu kosovskih junaka, u 20 časova, koncert će prirediti orkestar Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“, a od 21 sat biće izvedena prva srpska opera „Na uranku“ kompozitora Stanislava Biničkog.

Organizator komemorativne svečanosti obeležavanja 633. godišnjice boja na Kosovu je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, u saradnji sa Gradom Kruševcom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *