Biljana Đorđevic, “Moramo”: Razumemo potrebu Albanaca da imaju poslanika, ali …

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. jun 2022. Buduća poslanica sa liste „Moramo“ Bujanovčanka Biljana Đorđević kaže da najveću odgovornost za besomučno ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu snosi država, čije institucije su zadužene za sprovođenje izbornog procesa. Đorđević kaže da je zbog svega što se do sada dešavalo na biračkom mestu broj 6 moralo da reaguje i tužilaštvo.

-Sprečavanje ili ometanje izbornog procesa, zloupotreba biračkog prava, sve je to krivično delo. Da se neko lažno predstavlja da bi glasao umesto nekog drugog, a neki član biračkog odbora tako nešto dozvoli, to jeste primer kada tužilaštvo mora da reaguje – kaže Đorđević za Bujanovačke, uoči sutrašnjih, petih po redu izbora, za narodne poslanike u Velikom Trnovcu.

Koalicija „Moramo“, kako ona kaže, potpuno razume i podržava potrebu albanske koalicije da ima svog predstavnika u Skupštini Srbije, ali da to „treba da se sprovede kako treba“.

Ona je naglasila da je lista „Moramo“ posle neuspešnog četvrtog glasanja 23. juna zatražila od Republičke izborne komisije (RIK) da formira specijalnu komisiju koja bi sprovela izbore u Velikom Trnovcu.

Specijalne komisije, međutim, neće biti, ali će na sutrašnjim izborima biti prisutno više predstavnika RIK nego na svim prethodnim glasanjima od 3. aprila.

Svoj doprinos, kako kaže Đorđević, u nastojanjima da se izborni proces konačno okonča, uz poštovanje pravila i procedura, daće i „Moramo“, tako što je po prvi put delegirala svoje predstavnike u birački odbor.

Ocenila je da se u Velikom Trnovcu prelamaju interesi više strana, a odugovlačenje procesa trenutno svima odgovara.

-Režimu svakako odgovara da se ovo razvlači, kupuje se vreme iz poznatih geopolitičkih razloga. Pa imate ispravne odluke Upravnog suda koji poništava izbore u Trnovcu, a toga nije bilo u drugim mestima za identične neregularnosti  – kaže docentkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Inače, funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS), kojoj od rezultata izbora zavisi 32. poslanički mandat, prethodnih dana su krivicu za neuspeh poslednjeg glasanja svaljivali na Koaliciju Albanaca doline, procenjujući da predstavnici ove koalicije namerno opstruiraju proces, jer se čeka na povratak albanske dijaspore, koja bi svojim glasovima omogućila prelazak cenzusa.

-Ono što se dešavalo 23. juna je skandalozno i nečuveno. To ne sme da se ponovi i čini mi se da će sutra biti jača kontrola. Biće na licu mesta predstavnici RIK koji mogu da odmah podnose krivične prijave. Ipak,  za sprovođenje izbora je nadležan birački odbor, a u njemu su sada ljudi koji su i ranije bili u odboru, kada su izbori poništavani zbog nepravilnosti – ističe Đorđević.

Trnovčani će u četvrtak (30. jun)   po peti put na izbore od 3. aprila, jer su prethodna tri glasanja poništavana po prigovorima Koalicije Albanaca doline i SPS, a poslednje (23. jun) nije održano zbog neslaganja članova biračkog odbora, a potom je stigla i dojava o bombi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *