Vidovdan u Bujanovcu (video)

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 29. jun2022. – Spletom narodnih pesama o Kosovu i besedom o Kosovskom boju, u Bujanovcu je u utorak održana tradicionalna Vidovdanska akademija u organizaciji Društva za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti Srba “Zapisi” iz Bujanovca.

U ispunjenoj maloj sali bujanovačkog Doma kulture nastupio je hor “Sveti Prohor Pčinjski”, a o duhovnim aspektima Kosovskog boja sa osvrtom na savremeni život i primenu istog u savremenom bitisanju besedila je Aleksandra Đorđević iz Vranja, doktorant filologije i profesor srpskog jezika u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Kleniku.

– U kolektivnoj svesti srpskog naroda Vidovdan nije samo verski praznik, on u Srbiji ima slojevito značenje. Govori o istoriji i tradiciji, o važnim odlukama i događajima, žrtvama i ratovima, a sve to govori o kontinuitetu postojanja jednog naroda i građenja njegovog identiteta. Tradicija kao usko shvaćeni koncept istovetnog ponavljanja nečega nije primenjiva niti održiva. Treba je prilagoditi modernim vremenima, ali ne izviotoperiti, već sagledati suštinu, pa u tom kontekstu tradicija, odnosno ono što predstavlja Kosovski zavet itekako može biti primenjiva –  istakla je Đorđević.

Predsednik društva “Zapisi” Voja Mikić, poželeo je dobrodošlicu prisutnima i kratko se osvrnuo na značaj Kosovske bitke.

– Kosovska bitka razlikuje se od ostalih bitaka u istoriji. Neke bitke traju kraće, neke duže, završe se i odlaze u istoriju, a Kosovska bitka traje preko 6 vekova – rekao je Mikić.

Obeležavanju jednog od najvećih srpskih praznika- Vidovdana, prisustvovali su bujanovački paroh Novica Nikolić, bivši zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić, predstavnici Bujanovačkog amaterskog pozorišta (BAP), dok je pesmu “Vidovdan” otpevala Anđela Dukadinović iz Bujanovca.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *