Kosovska vlada zabranila lične karte iz Srbije, za ulazak se popunjava specijalni formular

Bujanovac, 30. jun 2022. Kosovska vlada odlučila je da zabrani upotrebu ličnih karata izdatih u Srbiji, tako da će se svakom licu koje putuje iz Srbije na Kosovo na graničnom prelazu izdati deklaracija kojom se privremeno zamenjuje upotreba srpskih ličnih dokumenata.

“Deklaracioni list će stvoriti osnovu za promet na teritoriji Republike Kosovo i za korišćenje u državnim institucijama“, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Vlada u Prištini je tako, kako se navodi, uspostavila reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo jer će sada primenjivati istu meru kao zvanični Beograd, koji ne prihvata kosovske lične karte.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom odluke o ličnim kartama i registarskim oznakama da je cilj Prištine da se Srbi proteraju sa KIM i da se napravi nova „Oluja“.

Kosovska vlada je donela odluku da se stanovnicima, uglavnom na severu koji imaju registarske tablice koje izdaje Srbija, ali na oznake gradova na Kosovu, pruži još jedna šansa, kako je nedavno rečeno, da se vrate na registarske tablice RKS.

Vlada Kosova je usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa RKS registarskim tablicama za sva vozila opremljena registarskim tablicama „PR“, „KM“,“PZ“, „GL“, „UR“, „JP“, „DA“ ili „ĐA“.

Registracija vozila na RKS tablice, kako se navodi u odluci kosovske vlade, počinje od 1. avgusta i trajaće do 30. septembra, a nakon isteka tog roka vozila koja se ne preregistruju smatraće se nacionalizovanom robom.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da preduzme sve potrebne radnje i mere u cilju sprovođenja postupka iz tačke 1. ove odluke i da koordinira proces registracije u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima“, navodi se u odluci.

Kosovska vlada je prošle godine uspostavila i reciprocitet za automobilske tablice tako što automobili sa srpskim tablicama koji ulaze na Kosovo moraju da prekrivaju državni simbol, kao i automobili sa RKS tablicama pri ulasku u Srbiju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *