Ministar Mali: Prosečna penzija veća od 310 evra sledeće godine, plata 700

Bujanovac, 2. jul 2022. (foto Rts) -Prosečna penzija u Srbiji sledeće godine biće veća od 310 evra, a prosečna plata od 700 evra, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Mali je podsetio na najavljeno ukupno povećanje penzija od 19,1 odsto i da će prvo povećanje biti sprovedeno od 1.novembra ove godine, a drugo od 1.januara 2023.godine.

Takođe, biće povećane plate i minimalna zarada i od 15. avgusta počinju razgovori između sindikata i poslodavaca, a ako se ne dogovore, vlada će se uključiti 1. septembra – rekao je Mali za TV Pink.

Naveo je da je minimalac 2012. iznosio 15.000 dinara i da je cilj da sledeće godine bude 340 evra.

-Ako dođe do povećanja miniminalne zarade, u potpunosti ćemo rasteretiti poslodavce kroz smanjenje nekih doprinosa i kroz povećanje neoporezivog dela dohotka-rekao je ministar.a

Dodao je da su cene struje i gasa skočile, a da se u Srbiji još nisu promenile, kao i da se cena goriva i dalje kontroliše.

Na pitanje da li će biti nekih poskupljenja, Mali je rekao da će se teško izdržati sa sadašnjim cenama i da se rade razne analize, ali da će to biti daleko ispod tržišnih cena koje su trenutno u svetu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *