Kurti u poruci na srpskom: RKS tablice znače prevlast zakona nad interesima pojedinaca

Bujanovac, Priština, 4. juli 2022. – Kosovski premijer Albin Kurti obratio se građanima Severa Kosova video porukom na srpskom jeziku i podsetio je na odluku vlade o obaveznom uvođenju RKS tablica „čime se uvodi vladavina prava“.

„Poštovani građani, na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca, što je u interesu svakog građanina naše zajedničke države“, poručio je Kurti iz Centra za registraciju vozila u Prištini.

Kaže da će se od 1. avgusta do 30. septembra u tom, kao i u ostala 33 opštinska centra za registraciju, organizovati proces registracije vozila, a time i „prelaz sa ilegalnih tablica na one važeće prema zakonima naše države – tablice sa oznakom RKS“, prenosi KoSSev.

Podsetio je na nedavnu odluku kosovske vlade o onom što se na Severu tumači kao preregistracija srpskih tablica gradova na Kosovu i Metohiji na tablice „RKS – Republika Kosovo“.

Upravo radi osiguranja što lakšeg procesa registracije ovakvih vozila, Kurti je naglasio da je učinio „veliki ustupak“, da ne budu podvrgnuta carinjenju.

„Ovo je veliki ustupak, imajući u vidu da bi carinska naplata na samo jednom vozilu prosečno bila oko 5.000 evra. Isto tako tokom prve registracije se neće tražiti tehnički pregled vozila, a opštine mogu da odluče da odbiju i po 10 evra na ime takse“, saopštava Kurti.

Objašnjava da će kosovski MUP doneti administrativno uputstvo kojim će se detaljno regulisati svaki korak ka registraciji da bi se građanima olakašale „komplikovane radnje“.

Birokratske procedure neće biti prepreka registraciji i time poštovanju zakona, takođe navodi.

Naglasio je da je ovaj proces registracije od velike važnosti i kao takav je na „korist svima“.

„Vi ćete kroz jednostavan postupak i olakšice registrovati vozila skladno zakonu i pravilima u svojstvu savesnih građana a vlada će uspostaviti jednakost za kojom težimo svi u svakom segmentu“, zaključio je Kurti.

Video poruka sa Kurtijevog Fejsbuk profila usledila je nakon ovonedeljne odluke kosovske vlade da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra, a takođe i zamena srpskih ličnih karata sa deklaracionim listom – sve dok se sa njima boravi na Kosovu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *