Dr Pavlović: Pogoršava se situacija sa koronom

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 7. jul 2022. –  Već na početku meseca jula imamo blagi skok broja novoregistrovanih kovid slučajeva, tako da se situacija pogoršala u odnosu na prošli mesec kada je na kovid 19 bilo pozitivno svega petoro pacijenata, kaže za naš portal dr Dalibroka Pavlović, direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu.

Virusu ne bi trebalo da pogoduju visoke temperature ali, kako je istakla direktorka, za ove dve godine smo naučili da sa koronom nema pravila.

Visoke temperature, gušobolja, malaksalost i infekcija gornjih disajnih puteva su, kako je rekla, glavni simptomi korone.

Dodala je da za sada nema  teških kliničkih slika kod zaraženih pacijenata.

– Nismo imali transporte prema Kruševcu ili Nišu, nema hospitalizacije. Uglavnom je lečenje kućno i sutuacija se rešava u kovid ambulanti – kaže direktorka.

Prema njenim rečima, na blažu kliničku sliku uticala je i vakcinacija i veći broj ljudi koji su stekli imunitet preležavši koronu u nekom od prethodnih talasa.

Ističe, međutim, da je neophodan ozbiljan pristup trenutnoj epidemiološkoj situaciji i poštovanje svih propisanih mera (nošenje maske, pranje ruku, socijalna distanca i što manje kontakata u zatvorenom prostoru).

– Daleko smo od epidemiološke situacije kakva je bila u septembru prošle ili početkom ove godine, ali je evidentno da je virus i dalje u cirkulaciji. Moramo se uozbiljiti i izvući pouku iz svega, jer nam dvogodišnje iskustvo govori da se sa ovim virusom nikad ne zna na čemu smo – zaključuje dr Pavlović.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana kovid infekcija potvrđena je kod petoro građana.

Prema poslednjem izveštaju Doma zdravlja, za poslednja 24 časa u Bujanovcu je registrovan jedan pozitivan slučaj.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *