Međuverski dijalog: Bajramska baklava i uskršnja jaja treba da spajaju mlade Bujanovca

Bujanovac, 7. juli 2022. – Od toga da mladi i deca u Bujanovcu posećuju verske objekte drugih konfesija, mnogo je važnije da posećuju jedni druge za praznike, kao što su to činili naši stari, da se posluže bajramskom baklavom i uskršnjim jajima, poslužeMeđureligijski dijalog na jugu Srbije ne samo da je moguć, on je neophodan.

Ova poruka paroha bujanovačkog Mića Zelenovića mogla bi se nazvati ključnom sa skupa “Međureligijski dijalog u Bujanovcu i okolini” održanom u sredu u Bujanovcu.
Radi se o projektu “Podsticanje kolektivne akcije za verske slobode na Zapadnom Balkanu” koji u Bujanovcu sprovode Udruženje „The Future“, Forum za edukaciju Roma, Centar za demokratiju i edukaciju „Dolina“, Centar za aktivizam i Organizacija za razvoj i demokratiju (ORD) Bujanovac.
Cilj okruglog stola je predstavljanje rezultata aktuelnog projekta relevantnim akterima u zajednici i njihovo uključivanje u kreiranje plana daljih aktivnosti na temu međureligijskog dijaloga.
Akteri projekta naglasili su da preko 70 mladih od 18-30 godina u Bujanovcu nisu u svom gradu posetili objekat druge verske zajednice.
„Mladi Srbi kažu da su posećivali džamije u Turskoj ili BiH, a Albanci da su obilazili pravoslavne hramove u Albaniji. Malo ko od njih je to učinio i u Bujanovcu“, rečeno je na skupu.
Paroh Zelenović naglasio je da mladi pravoslavci u Bujanovcu u malom broju posećuju i njegovu crkvu Svetog Petra i Pavla.
„Na crkvenu službu dolaze uglavnom stariji“, rekao je on.
Sa njim se složio i Ragmi Destani, iz Islamske zajednice u Bujanovcu, koji je ponovio Muhamedovo učenje da su svi ljudi braća po rođenju.
„Ima prostora za međuverski dijalog koji je neophodan posebno zbog nečasne uloge političara koji su činili zlo ne plašeći se boga“, kazao je Destani.
Učesnici dilagoga složili su se da obe verske zajednice prisutne u Bujanovcu imaju zadatak da mlade zaštite od zajedničkog zla poput droge, alkohola i kocke.
Na skupu je zaključeno da ne postoje prepreke uspostavljanju međuverske saradnje, ali da ona za sada nije na zadovoljavajućem nivou.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *