Anđelina iz Božinjevca najbolji student Pedagoškog fakulteta

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 8. jul 2022. – Anđelina Tomić iz Božinjevca proglašena je za najboljeg studenta završne godine osnovnih akademskih studija za obrazovanje vaspitača na vranjskom Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Ona je Pedagoški fakultet upisala 2018. godine i studije za vaspitača završila u junskom ispitnom roku školske 2021/22. godine.

U razgovoru za Bujanovačke kaže da nije očekivala ovakvo priznanje, ali i da joj je drago jer je ta nagrada potvrda njenog rada.

– Ova pohvalnica je zbog završetka u roku i dobrog proseka i zaista sam srećna što se prepoznaje i nagrađuje trud – kaže Anđelina.

Ova mlada devojka je završila bujanovačku Srednju školu “Sveti Sava” na smeru medicinska sestra-vaspitač kao odlična učenica, tako da izbor fakulteta i buduće profesije za Anđelinu nije bio nepoznanica.

– Potičem iz višečlane porodice i oduvek sam volela decu, tako da nije bilo dileme šta ću studirati. Porodica je osnovna ćelija društva, a deca su bogatstvo. Vaspitavati decu je odgovoran posao, koji ne rade samo roditelji, već i vaspitači. Poenta je upravo u tome da zajedno usmerimo decu i napravimo dobru osnovu za njihov kasniji razvoj – rekla je Andjelina koju uskoro očekuje diplomski rad.

Kaže da je studiranjem nadogradila i proširila znanje koje je stekla još u srednjoj školi pa joj sam fakultet “nije bio težak”.

Posvećena svom cilju i vredna, Anđelina je uz sticanje znanja na fakultetu istovremeno i radila kako bi pomogla svojoj porodici.

– Teško je da se radi i studira, ali uz dobru organizaciju sve je moguće. Znamo kakva je situacija na jugu Srbije i da bismo imali i za najosnovnije svi članovi porodice moraju da rade. Ne za neki luksuz, već za ono najpotrebnije – kaže naša sagovornica.

Konkretne planove za budućnost nema, ali se nada da će naći posao u struci jer trenutni posao u lokalnoj kladionici vidi samo kao nešto privremeno.

– Svaki posao ako ga pošteno radiš je dobar posao. Oko toga nemam dilemu. Isprva sam imala bojazan kako ću se snaći u kladionici jer i nisam nešto puno pratila sport, ali je nekako sve išlo lako. Posebno sam se iznenadila kada sam videla da su moje kolege na poslu mahom fakultetski obrazovani ljudi. I onda mi je sve bilo jasno. U Srbiji su želje jedno, a mogućnosti sasvim nešto drugo. Skeptična sam da ću naći posao u struci, ali videćemo – kaže Anđelina.

Ova skromna 22-godišnja devojka je dodala da se ponosi svojom porodicom i da je roditeljima beskrajno zahvalna za sve što su pružili njoj i njenim sestrama, a otkrila nam je da joj je najmlađa sestra Kristina đak generacije u OŠ “Vuk Karadžić” u Levosoju, dok je Marija uspešno završila prvu godinu studija na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *