Megal, malj u glavu: Kasne plate, nema prodaje, polovina radnika na odmoru

Piše: N. Stevanović

Dragoljub Kostić

Bujanovac, 8. jul 2022. „Kao maljem u glavu“ pogodila je svetska energetska kriza bujanovački Megal, fabriku koja proizvodi kotlove za centralno grejanje. Kasni se sa isplatom zarada radnicima, polovina ih je na godišnjem odmoru, ali direktor Dragoljub Kostić ističe da neće biti otpuštanja i očekuje oporavak sa početkom grejne sezone.

-Zbog poznate situacije sa limovima, a posebno sa peletom, kod svih proizvođača kotlova je prepolovljen plasman – kaže Kostić za Bujanovačke.

Da je alarmantna situacija u bujanovčkoj firmi u kojoj radi 110 radnika našem portalu su ukazali zaposleni, ističući da nisu primili platu za april, maj i jun mesec, te da ih rukovodstvo šalje na odmor.

Kostić demantuje ove navode.

-Od aprila meseca kasnimo sa isplatom drugog dela zarade. Juče smo isplatili prvi deo junske plate. Dakle, nije isplaćen drugi deo za april i maj zbog poznate situacije. Morali smo da platimo poreze i doprinose, kriza je velika, a makar smo uspeli po deo plate da damo našim radnicima – kaže Kostić.

Po njegovim rečima, prosečna plata u Megalu iznosi oko 40.000 dinara.

Dodaje da je mnogo firmi koje su svoje radnike poslale na neplaćeno odsustvo, a Megal to ne radi niti planira.

-Upravo da bi izbegli tako nešto mi održavamo proizvodnju, ali smo krenuli sa tim korišćenjem godišnjih odmora i to tako da se svakom radniku ostavi po nekoliko dana da ih iskoristi po svom nahođenju – kaže direktor.

Otpuštanja, kako kaže, neće biti.

-Mi imamo i desetak radnika sa ugovorom na određeno vreme i ni njih nismo želeli da se odreknemo. Svi zajedno ćemo deliti sudbinu – kaže on.

Naglasio je da se ovakva kriza u oblasti Megala ne pamti, ali da očekuje poboljšanje u narednim mesecima.

-Pogođeni smo kao maljem u glavu, naravno ne samo mi. Opstajemo samo zahvaljujući starim kupcima, dobrim vezama. Roba stoji u magacinima dok ne krene ovo sa peletom, niko neće da kupi kotao kada nigde nema peleta. Postoje nagoveštaji oporavka, bio sam nedavno u Grčkoj i to je tržište sa kojeg očekujemo narudžbine u narednom periodu – ističe Kostić.

Megal je akcionarsko društvo u kojem pored malih akcionara udeo ima i država Srbija.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *