Nagrada „Slađana Veljković“ otišla u Smederevo i Novi Sad

Bujanovac, Vranje, 8. jul 2022. U konkurenciji 55 TV i štampanih radova novinarsku nagradu “Slađana Veljković” ove godine dobili su Jelena Ilić i Željko Milojević iz Smedereva i Ruža Helać iz Novog Sada.

Nagrada, koja se dodeljuje u čast vranjske novinarke, za najbolju reportažu pripala je Jeleni Ilić za reportažu „Svirao sam s Rajka i Lepog Caneta…“.

“Vedru i inspirativnu priču 80-godišnjeg harmonikaša Mirka Stojanovića iz sela Lug, nadomak Smedereva, o junacima davno emitovane TV serije „Muzikanti“ Žike Lazića, Jelena Ilić je majstorski pretočila u reportažu koja je one starije TV gledaoce vratila vrlinama humora iz šezdesetih godina prošlog veka, koji su na mali ekran doneli Jovan Janićijević (Burduš), Milan Srdoč (Rajko) i Dragan Zarić (Lepi Cane)“, saopštio je organizator.

Nagrada za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima, jednoglasnom odlukom članova žirija, pripala je Željku Milojević iz Smedereva, uredniku Portala SDCafe.rs.

U konkurenciji za novinarski poduhvat, žiri je jednoglasno odlučio da nagradu dodeli novinarki Ruži Helać iz Novog Sada, za serijal TV reportaža pod zajedničkim naslovom „Zelena patrola na delu“.

Uz opštu ocenu da su Ruža Helać i njene TV reportaže stvarni pobednici ovogodišnjeg konkursa, žiri smatra da su članovi Udruženja „Vojvođanska zelena inicijativa“ i ekipa koja realizuje ovaj serijal od oko 150 polučasovnih reportaža, najjači i najprofesionalniji doprinos našim nastojanjima da generacijama obezbedimo zdravu životnu sredinu.

Žiri, koji je radio u sastavu: Momčilo Popović iz Beograda, šef  DESK-a u Večernjim novostima (predsednik) i članovi Radoman Irić slobodni novinar iz Vranja i predstavnik udruženja organizatora, ocenio je da je na ovaj konkurs stiglo mnogo više izuzetno kvalitetnih novinarskih radova nego prethodnih godina.

-Hvala svim učesnicima konkursa, koji su, u ovom teškom vremenu po novinare i novinarstvo, poslali mnogo sjajnih radova – kaže Jelena Stojković,  predsednica Upravnog odbora Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja, organizacije koja organizuje dodeli nagrade.

U sve tri kategorije, pored statue, čiji je autor Negovan Jovanović, suprug Slađane Veljković, dobitnicima pripadaju i novčane nagrade koje će biti dodeljene početkom septembra.

Novinarka Slađana Veljković je preminula na današnji dan pre jedanaest godina, posle kraće i teške bolesti.

Novinarsku karijeru je započela 1994. godine, kada su osnovane novine „Vranjske“.

U toj redakciji je pomerala granice novinarstva i izrasla u vrsnog novinara i urednika.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *