Realan broj zaraženih 4.000 dnevno

Bujanovac, 9. jul 2022. Realan broj zaraženih koronom je oko 4.000 dnevno i raste broj pacijenata u bolnicama, kaže dr Tatjana Adžić Vukičević iz kovid bolnice u Batajnici.

Po njenim rečima, u poslednjih deset dana u ovoj bolnici se udvostručio broj obolelih od korona virusa.

Bujanovačke su ranije javile da je na početku jula očigledan blagi skok broja novoregistrovanih kovid slučajeva i u Bujanovcu, što je potvrdila dr Dalibroka Pavlović, direktorka Doma zdravlja.

Profesorka dr Tatjana Adžić Vukičević očekuje dalji porast broja prijema, s obzirom na povećanje broja inficiranih, ali kaže da su sada kliničke slike kovida-19 dosta blaže, znatno su manje potrebe za kiseonikom, hospitalizacija kraće traje, manje je smrtnih ishoda.

U ovoj bolnici je sada 60 obolelih sa srednje teškom kliničkom slikom, što je gotovo polovina od oko 140 ukupno hospitalizovanih u celoj Srbiji. Primećuje se, međutim, da poslednjih dana raste i broj pacijenata na respiratorima, pa ih je sada 15, što je duplo više nego na početku ove sedmice.

-U prijemno-trijažni centar kovid-bolnice Batajnica dolaze bolesnici različitih godina starosti, komorbiditeta i vakcinalnog statusa – kaže profesorka Adžić Vukičević za RTS.

Novi podtipovi omikrona BA.4 i BA.5, koji su pokrenuli novi talas obolevanja u više od 110 zemalja, sigurno će, kaže prof. Adžić Vukičević, biti izolovani i kod nas, a možda su već u cirkulaciji.

Sada je u bolnicama podjednak broj nevakcinisanih i vakcinisanih, jer  aktuelni sojevi zaobilaze imunitet stečen vakcinacijom ili posle preležanog kovida-19.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *