Od novih sojeva kovida oboljevaju i oni koji su preležali zarazu

Bujanovac, 13. jul 2022. – Simptomi novih varijanti virusa korona BA.4 i BA.5 su podvarijante koje izazivaju zabrinutost zbog svoje sposobnosti da brzo šire infekciju i zaraze ljude koji su se prethodno oporavili od kovida 19, objašnjava dr Kari-Vinčel, prenosi portal Danas.

Osvrćući se na efikasnost vakcina protiv novih varijanti, doktorka Kari-Vinčel je rekla da vakcina štiti od težih oblika bolesti i hospitalizacije, ali da su trenutna istraživanja takva da pokazuju manju efikasnost vakcina protiv novih varijanti.

Kako prenosi Danas, prema rečima ove doktorke ljudi bi trebalo da se vakcinišu iako originalna varijanta nije dominantna.

– Često čujemo frazu da u životu nema garancija. Ovo važi i za kovid 19. Iako originalni soj nije dominantan, to ne znači da ga ne možete dobiti. Ako ste vakcinisani, to vam nudi najbolje šanse da ne dobijete ozbiljniji oblik bolesti, hospitalizaciju ili smrt, istakla je ona.

Na pitanje koji su znaci da ste zaraženi novom varijantom virusa, doktorka je odgovorila da nema sigurnih znakova, ali ako se jave kašalj, umor, bolovi u telu, sinusni pritisak i gubitak mirisa i ukusa, neophodno je javiti se lekaru.

Pored vakcinacije kao mere zaštite navela je nošenje maski, održavanje fizičke distance, izbegavanje putovanja i velikih okupljanja, kao i pranje ruku.

– Pridržavajte se zdravstvenih saveta i pomozite da se pandemija okonča. Zaštitite svoj život i živote drugih, zaključila je dr Karl-Vinčel.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *