Slabo interesovanje za upis u Školu „Sveti Sava“, ostalo više od polovine slobodnih mesta

Piše D.Stošić

Bujanovac, 14. jul 2022. – U bujanovačkoj Srednjoj školi “Sveti Sava” upisano je samo 59 učenika (od toga dvoje po IOP 2 posebnom programu) u prvom upisnom krugu, a mesta za još 61 učenika ima na svim obrazovnim profilima ove škole. Čak ni do sada dva najpopularnija smera, medicinska sestra vaspitač i carinski tehničar, nisu popunjena u prvom upisnom krugu. Za drugi upisni rok liste predaja lista želja počinje danas.

Za Stručnu školu “Sveti Sava”u Bujanovcu, u kojoj je predviđen prijem 120 đaka, opredelilo se svega 59. Kako su Bujanovačke ranije objavile, veliki broj svršenih osnovaca opredelio se za neku školu u Vranju.

Nisu popunjeni ni najpopularniji smerovi

Mila Veljanović iz Bujanovca je za dalje školovanje odabrala svoj grad i nije se dvoumila oko izbora škole. Prva želja bila joj je da upiše smer carinski tehničar.

– San mi je da radim na carini i mislim da naša škola kao jedina u okrugu sa ovim obrazovnim profilom može da mi pruži dobro obrazovanje. Pri tom, ne moram da putujem do škole, ne stvaram porodici dodatne troškove, pa je izbor bio jednostavan. Ova škola je dobra škola, kaže Mila.

O rezultatima prvog upisnog kruga i neočekivano malom broju upisanih đaka, Bujanovačke su razgovarale sa direktorkom škole Biserkom Jović.

– Prvi put da smer medicinska sestra vaspitač nije popunjen u prvom upisnom roku, a isto se desilo i na profilu carinski tehničar, gde poslednje dve godine uvek imamo po 30 učenika.  Sada kod carinskog tehničara imamo 23 učenika i 7 slobodnih mesta, kod medicinske sestre-vaspitač 26 učenika i 4 slobodna mesta. Kod mašinskog tehničara samo 4 prijavljena učenika i 26 slobodnih mesta, a na obrazovnom profilu  kuvar prijavilo se samo 8 đaka i ostala su 22 slobodna mesta, kaže Jović.

Kako je istakla, u ovom momentu formirana su samo dva odeljenja, jer je prema stručnom uputstvu o formiranju odeljenja potrebno najmanje 15 učenika da bi se ono smatralo formiranim, pa su, kako je dodala,  bez odeljenja obrazvni profil mašinski tehničar motornih vozila i kuvar.

Čekajući đake

– Ali, ne smemo da zaboravimo da postoji i drugi upisni krug. Već danas  učenici neraspoređeni u prvom upisnom krugu predaju liste želja i sutra će znati u koju školu su raspoređeni. Očekujem da će na smeru medicinska sestra-vaspitač i carinski tehničar biti interesenata, ali ne i da se skroz popuni, iako  bismo to najviše voleli. A još više bismo voleli da imamo učenike i na preostala dva profila i da nakon drugog upisnog kruga imamo formirana sva 4 odeljenja, ali je to malo verovatno. Postoji i treći upisni krug avgusta, pa ćemo kompletan rezultat upisa imati u septembru, dodaje ona.

Upoređujući ovogodišnji upis učenika sa prethodnim godinama, direktorka je naglasila da je daleko gori, ističući kao razlog drastičan pad broja učenika koji nastavu pohadjaju na srpskom jeziku.

– Oko 30 učenika svake godine iz OŠ “Branko Radičević” ode prema drugim školama, isto je i sa školom u Kleniku, ali ono što je karakteristično za ovaj upis je to da se ni jedan od svršenih osmaka u Levosoju nije odlučio za našu školu, kaže nam Jović.

Kao jedan od potencijalnih razloga za “osipanje” učenika prema drugim školama, ona je navela i politiku subvencionisanja putnih troškova za učenike od strane nadležnih institucija.

-Nije putni trošak jedini razlog, ali je karakteristično da je opština Vranje i ove i prošle godine sagledala učenike iz svih opština time što je subvencionisala put za srednjoškolce. Opština Bujanovac je preko Koordinacionog tela u mnogo manjem procentu subvencionisala put i to samo za učenike sa teritorije opštine Bujanovac, i mislim da su se roditelji tj.učenici delimično i zbog toga odlučili za škole u Vranju, pojašnjava naša sagovornica.

Očigledno je da nismo dovoljno poradili na upisnoj politici: Jović

Osvrćući se na prvi upisni dan za srednjoškolce, direktorka je naglasila da škola mora ozbiljnije poraditi na upisnoj politici.

– Očigledno je da nismo dovoljno poradili na upisnoj politici. Imali smo neki drugi plan upisa, ali smo dobili ovaj. To ne znači da bismo bolje prošli, ali se kao škola moramo mnogo više potruditi, zaključila je direktorka.

 Vrata ove škole su za buduće srednjoškolce koji su raspoređeni u prvom upisnom krugu otvorena danas, a đaci će to moći na ovaj način da učine još sutra (15. jula).

Oni koji žele da iskoriste mogućnost elektronskog upisa preko portala Moja srednja škola imaju rok do 20. jula.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *