Koalicija za slobodu medija osudila uvrede Vladimira Đukanovića na račun novinara Vremena

Bujanovac, Beograd, 15. juli 2022. (Foto N1)- Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje najprizemnije uvrede koje je funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke izneo na račun novinara Nedima Sejdinovića, nekadašnjeg predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Tvit Vladimira Đukanovića

Upozoravamo javnost i državne institucije na izuzetnu opasnost takvih uvreda, kao i etiketirinja Sejdinovića kao „srbomrzca“, jer one dolaze od strane ne samo funkcionera vladajuće stranke, već i člana Visokog saveta sudstva.

Vladimir Đukanović, kao poslanik odlazećeg saziva Skupštine Sbije, naime, bio je predsednika Odbora za pravosuđe i po toj funkciji član Visokog saveta sudstva, odnosno na poziciji da bira sudije.

Ta činjenica alarmantna je imajući u vidu vulgarne uvrede i pretnje koje je izneo na račun Sejdinovića.

Kada vređa i preti osoba koja utiče na funkcionisanje pravosuđa, onda je to alarm i za sve građane Srbije, čija prava su prepuštena politčkim moćnicima koji pokušavaju da potčine kompletan pravosudno sistem.

Koalicija poziva sve evropske i međunarodne institucije koje se bave zaštitiom prava novinara, ali i ljudksih prava uopšte, da izvrše pritisak na vlasti u Srbiji kako bi se zaustavila erozija pravne države i urušavanje civilizacijskih tekovina savremneih demokratskih sistema.

Apelujemo i na zvaničnike Evropske unije da jasno stave do znanja vlastima u Srbiji, a prvenstveno predsedniku Republike i bliskom prijatelju Vladimira Đukanovića Aleksandru Vučiću, koji je već uzrpirao sve poluge vlasti, da se u procosu evrointegracija neće tolerisati samovolja ovdašnjih vlastodržaca.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *