Detalji na kojima će vam telo biti zahvalno na +40

Piše D.Stošić Bujanovac, 19. jul 2022. – Boravak u rashlađenim prostorijama, uzimanje tečnosti, izbegavanje sunca, a ako se baš mora napolje onda nošenje laganije odeće kako bi koža mogla da “diše”, saveti su lekara bujanovačkog Doma zdravlja za lakše podnošenje vrućina.

Visoke temperature koje slede, a o čemu su Bujanovačke pisale,  ne pogoduju nikome, a posebnu pažnju treba da obrate hronični bolesnici.

Starijoj populaciji, ali i pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom, lekari savetuju redovno uzimanje terapije, češću proveru krvnog pritiska uz smanjenje terapije po potrebi, jer u vreme visokih temperatura, kako kažu, krvni pritisak pada.

Savetuju i unošenje mnogo tečnosti poput ceđenih voćnih sokova, supa i flašicu vode kod sebe kada se izlazi napolje.

U zaštiti zdravlja pri visokim temperaturama ključna je i ishrana, pa se preporučuje unos sezonskog voća i povrća, ribe, piletine, ćuretine i izbegavanje hrane koja u sebi sadrži masti.

Ono što svi znamo to je da se u periodu najintenzivnijeg UV zračenja, od 10 do 17h, ne izlazi na sunce i da se koriste kreme sa zaštitnim faktorom, a poseta plažama se preporučuje kada je indeks UV zračenja najslabiji, pre podne do 11 časova, i kasno popodne od 18 do 20 sati.

Ukoliko je izlazak neophodan, lekari preporučuju nošenje šešira i laganiju garderobu od prirodnih materijala (lan, pamuk), odeću koja ne prijanja uz telo što omogućava koži da diše i da se organizam rashladjuje.

Visoke temperature zahtevaju poseban odnos prema našem telu, pa boravak pored jezera ili reke na čistom vazduhu i u prirodnom hladu je detalj na kojem će vam telo sasvim sigurno biti zahvalno!




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *