Direktorka Škole „Sveti Sava“: Niko od nastavnika neće ostati bez posla zbog gašenja odeljenja

Piše D.Stošić

Rešićemo i problem tehnoloških viškova

Bujanovac, 19. jul 2022. – Iako je nakon završenog drugog upisnog kruga za svršene osnovce bujanovačka Srednja stručna škola “Sveti Sava” ostala bez obrazovnog profila mašinski tehničar motornih vozila, niko od profesora neće ostati bez posla, rečeno je našem portalu u ovoj ustanovi. Problem, međutim, mogu predstavljati tehnološki viškovi među nastavnicima ekonomske struke, ali direktorka Biserka Jović kaže da će i ovaj problem biti prevaziđen.

I pored toga što će gašenjem smera mašinski tehničar motornih vozila „Sveti Sava“ školsku godinu početi sa odeljenjem manje, direktorka kaže da niko od zaposlenih profesora neće ostati bez posla.

– Oba profesora za mašinsku struku imaju dovoljan broj časova i ostaće časovi za profesora koji je angažovan na određeno vreme. To su odeljenja automehaničar i mašinski tehničar koja imamo u 4. razredu. Međutim, imamo tehnološki višak u gotovo svakom opšteobrazovnom predmetu. Ali, ti ljudi koji će ostati bez dela norme i oni imaju pravo da u svim školama u kojima postoje slobodna radna mesta podnesu zahteve i budu angažovani prema odluci direktora, pojašnjava Jović.

Bivši đaci: Eh, to je bila škola! Umesto žrtve fašizma, „najveći srpski prosvetitelj“ koji obrazuje kuvare, automehaničare i carinike

Naglasila je da je i kod ekonomista, i pored formiranja odeljenja carinski tehničar, veliki procenat tehnološkog viška.

– Tražićemo rešenje, ako ne trajno, a ono privremeno za nastavnike koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. Najpre mislim na penziju, u smislu da će se nakon izvesnog vremena, godinu ili godinu i po dana, osloboditi radna mesta prirodnim odlivom kadra, dodaje naša sagovornica.

Istakla je da će se tehnološki višak smanjiti u određenom procentu nakon formiranja i trećeg odeljenja.

– Komisija će raditi od početka avgusta, a rešenja ćemo doneti kao da smo formirali samo dva odeljenja u prvom razredu.  Nakon toga, ta rešenja će se revidirati do kraja avgusta kada formiramo odeljenje kuvar. Onda će u određenom procentu biti smanjen i tehnološki višak, kaže direktorka.

Maturanti obasjali Bujanovac (foto&video)

Formirana su za sada odeljenja carinski tehničar i medicinska sestra-vaspitač, dok će se odluka o obrazovnom profilu kuvar znati krajem avgusta, nakon trećeg upisnog roka.

– Mašinskog tehničara u ovoj školskoj godini nema, a 4 učenika koja su aplicirala za taj smer premešteni su na sva tri obrazovna profila uz saglasnost roditelja. Odeljenje kuvar je sa nešto više od 25 posto učenika, ali je izvesno da će biti formirano jer ima dovoljan broj zainteresovanih učenika u osnovnoj školi. To su učenici koji su ostali na popravnom ili nisu polagali završni ispit u junu. Najverovatnije će doći u našwu školu, kaže Biserka Jović, direktorka srednje škole.

Osvrćući se na trenutni broj odeljenja u školi, direktorka je rekla da je određeni broj učenika izabrao škole u Vranju, Beogradu, Paraćinu, Jagodini i Kosovskoj Mitrovici.

–  Duboko žalim što roditelji nisu prepoznali da postoji dobar obrazovni profil kod nas i što se on ugasio, zaključuje Jović.

Za “Svetog Savu” se od 120 predviđenih mesta opredelilo samo 59 učenika u prvom upisnom krugu, a o neočekivano malom broju upisanih đaka Bujanovačke su ranije pisale.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *