Brzi vozovi i u Bujanovcu, gradi se pruga Niš-Preševo

Bujanovac, 21. jul 2022. (Foto Bujanovačke) – Železnica Srbije najavila je projekat rekonstrukcije pruge Niš-Preševo za velike brzine u dužini od 92 km u okviru projekta modernizacije koridora Beograd-Niš-Preševo. Vrednost radova na ovim deonicama pruge iznosi 182,25 miliona evra, a finansiraju ga EIB sa 90,5 miliona evra i WIBF sa 4 miliona evra, dok je 14,67 miliona evra nacionalni doprinos. Završetak projekta očekuje se 2025.

Kako prenosi portal Plutonlogistics modernizacija ovog dela pruge obuhvata radove na deonicama Brestovac-Vinarci, Orevo-Vranjska Banja, Ristovac-Bujanovac i Bukarevac-Preševo-granica sa Severnom Makedonijom.

– Deonica Niš-Preševo je jedna od najstarijih železničkih pruga u Srbiji i najznačajnija deonica na koridru 10. Ova elektrifikovana linija duga 151 km koristi se za većinu transporta u zemlji, prenosi Plutonlogistics.

Rekonstruisana pruga od Bujanovca do Bukarevca

U okviru projekta predviđena je i sanacija i dogradnja železničke pruge Beograd-Niš u dužini od 228 km.

Ukupni procenjeni troškovi modernizacije i rekonstrukcije koridora Beograd-Niš-Preševo u dužini od 350 km (podeljeno na nekoliko deonica) iznose 2,5 milijardi eura.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriće Srbiji državni zajam od 500 miliona evra za realizaciju ovog projekta.

I Bujanovac na trasi brze pruge koju je Vučić dogovorio u Briselu




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *