Dani dijaspore trajaće dva dana, ulični prodavci, trgovci i ugostitelji trljaju ruke

Dobrodošlica

Bujanovac, 21. jul 2022. –Tokom jula Bujanovac je živnuo zbog dolaska naših sugrađana iz inostranstva, ulice su skoro zakrčene luksuznim automobilima, a bašte kafića prepune ljudi.

Vlasnici restorana ne dižu glavu od posla od svadbi i proslava. Gradski trg uveče podseća na neko primorsko šetalište zbog gužve, muzike i prodavaca svega i svačega jer leto je u Bujanovcu odlična prilika za zaradu i uličnih prodavaca.

Ovogodišnji Dani dijaspore”, manifestacija posvećena Bujanovčanima u rasejanju, trajaće dva dana- 31. jula i 1. avgusta, rečeno je našem portalu u lokalnoj samoupravi.

Prema rečima Salija Salihija, šefa kabineta predsednika opštine,  pripreme za ovaj događaj su u toku i program se neće bitno razlikovati od prethodnih godina, a detalji će biti poznati sledeće nedelje.

Planirana je biciklistička trka, prijateljska utakmica između lokalnih i fudbalera iz dijaspore, izložba slika i kulturno-umetnički program. Ideja je da i ove godine organizujemo sajam lokalnih privrednika, ali o tome se još razgovara, kaže Salihi.

Kako je dodao, glavni događaj je planiran za ponedeljak 1. avgust kada će predsednik opštine Nagip Arifi primate ljude iz dijaspore i razgovarati sa njima u periodu od 10 do 14 časova.

Dijaspora će ovog leta u Bujanovcu ostaviti najmanje 6 miliona evra

Na pitanje Bujanovačkih da li i kako funkcioniše odeljak DIJASPORA na sajtu opštine Bujanovac, Salihi je rekao da je otvoren 2017. godine, ali da ne funkcioniše.

– Tada je trebalo da bude otvorena i Kancelarija za dijasporu, ali nema zaposlenog. To bi bilo dobro, da postoji jedan čovek koji će se baviti svim zahtevima dijaspore, zaključuje Salihi.

Ovogodišnji Dani dijaspore, šesti po redu, održavaju se pod pokroviteljstvom opštine Bujanovac, a iz lokalnog budžeta je za tu namenu izdvojeno oko 100.000 dinara.

Završeni Dani dijaspore 2019. (Foto & Video)

Tačan broj Bujanovčana koji žive u dijaspori nije poznat, a spekuliše se cifrom od 15.000 – 20.000 ljudi.

Lokalni privrednik i saradnik Bujanovačkih Nedžat Behluli izneo je za naš portal procenu da svaki pripadnik dijaspore tokom odmora u rodnom gradu potroši oko 400 evra u proseku.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *