Bujanovac jutros najzagađenije mesto u Srbiji, ulice obavijene dimom sa deponije

Bujanovac, 24. juli 2022.- Zbog požara na deponiji vazduh u Bujanovcu je u nedelju (24. juli) najzagađeniji u Srbiji sa vrednostima nekoliko puta većim od normalnih, pokazuju 4 klimerko uređaja postavljena na nekoliko gradskih lokacija.

Primera radi, Bujanovac je jutros višestruko zagađeniji od Bora ili Kostolca.

Deponija u subotu uveče

Smrad se oseća u svim delovima grada a čitaoci nam šalju fotografije na kojima su ulice obavijene dimom  a vidljivost je kao u jesen i zimu kad padne magla.

Rezultati klimerko uređaja


Slike koje vidite napravljene su jutros između 6-7 sati.

Klimerko pokazuje da je najkritičnije kod parka sa 644 PM10 čestica po metru kubnom.

U Božinjevcu je ta vrednost 274, u naselju Karakčka 136 a u Žuželjici 99.

Vrednosti ispod 40 smatraju se dobrim, koncetracija PM čestica preko 50 znači loš kvalitet vazduha, a vrednosti preko 120 znače da je vazduh jako zagađen.

– Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), kriterijum iznad kog količina PM čestica postaje rizična za zdravlje je 50 mikrograma po metru kubnom vazduha – navode iz ekološkog pokreta Eko Srbija,  organizacije zaslužne što je Bujanovac dobio uređaje za merenje kvaliteta vazduha, uz Internet društvo Srbije.

Većina PM čestica nastaje tokom različitih procesa sagorevanja – individualna ložišta, fabrike, motorna vozila, spaljivanje smeća. One koje su sitnije dospevaju do plućnih alveola i izazivaju zdravstvene probleme ljudi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *