Arifi: Kosovo nam dalo dozvolu za popis

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. jul 2022. Predsednik opštine Bujanovac i lider Demokratske partije (DP) Nagip Arifi kaže da je za učešće Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe na predstojećem popisu stanovništva dozvolu dala i kosovska vlada.

-Imali smo konsultacije sa Vladom Republike Kosovo koja je dala zeleno svetlo za učešće na popisu – naveo je Arifi.

Bujanovačke su ranije danas objavile da su sve lokalne partije potpisale deklaraciju o učešću na popisu koji se održava u oktobru ove godine.

-Ovaj stav je rezultat četiri sastanka održana u mom kabinetu sa svim albanskim političkim predstavnicima, kao i stalnih konsultacija sa misijom OEBS-a u Srbiji, što je takođe garancija regularnog i uspešnog procesa. Ispunjavanje naših zahteva oko promena uslova popisa, koji su sada očigledno bolji od onih iz 2011. godine, stekli su se uslovi za izlazak na popis – objavio je Arifi.

On je pozvao građane koji žele da budu popisivači da se prijave do 5. avgusta.

U Bujanovcu je je krajem maja održan sastanak predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija, predstavnika Vlade Srbije i šefa misije OEBS-a u Srbiji Jana Bratua, koji je tada istakao da Albanci neće imati razloga da ne učestvuju u popisu.

Tada je najavljeno da građanima neće biti neophodni lični dokumenti da bi bili popisani.

Albanska zajednica u Bujanovcu, Preševu i Medveđi bojkotovala je popis 2011. godine.

Iz tog razloga su eksperti međunarodne zajednice 2015. godine uradili procenu broja stanovnika u tri opštine po kojoj je opština Bujanovac u godini popisa imala 38.300 stanovnika, opština Preševo 29.600 i opština Medveđa 7.442 stanovnika.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *