Kurti: Građani Kosova srpske nacionalnosti da zamene Miloševićeve tablice za legalne

Bujanovac, Priština, 29. juli 2022. – Nismo protiv građana Srbije, naprotiv, sa njima želimo da sarađujemo za opšte dobro u skladu sa zakonom i uz poštovanje Ustava Republike Kosovo, rekao je kosovski premijer Albin Kurti za Glas Amerike.

Kurti je za albansku redakciju ovog servisa govorio o ograničavanju upotrebe vozila registrovanim u Srbiji i meri reciprociteta za korišćenje ličnih dokumenata građana Srbije koji ulaze na Kosovo.

On je podsetio da je pre više od mesec dana „Vlada Republike Kosovo donela je dve odluke“:

„Dat je rok od dva meseca, koji počinje 1. avgusta, svim građanima Kosova srpske nacionalnosti čija vozila imaju oznake iz vremena Slobodana Miloševića da ih preregistruju u legitimne i legalne registarske tablice Republike Kosovo. Za to smo uspostavili i posebne objekte.

Kosovska vlada zabranila lične karte iz Srbije, za ulazak se popunjava specijalni formular

Takođe, od ponedeljka svima koji imaju dokumenta izdata u Srbiji i žele da uđu na Kosovo izdaćemo poseban dokument koji će im omogućiti da se slobodno kreću u Republici Kosovo. To je mera koju preduzimamo 11 godina pošto je Srbija to već učinila. Kada govorimo o tablicama iz vremena Miloševića – i sama Srbija je u Briselu prihvatila da to treba da se okonča, ali deluje da je primena još koči. Nismo protiv građana Srbije, naprotiv, sa njima želimo da sarađujemo za opšte dobro – u skladu sa zakonom i poštovanje Ustava. Dakle, ovo su mere za pravo i jednakost – i nisu usmerene ni protiv koga“, rekao je Kurti za Glas Amerike.

Kurti u poruci na srpskom: RKS tablice znače prevlast zakona nad interesima pojedinaca




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *