Mustafa: Nacionalni savet pripada Albancima, a ne vlasti u Beogradu

Bujanovac, 16. avgust 2022. Predsednik opštine Preševo Šćirpim Arifi rekao je da je totalna glupost ono što Kosovo i Albanija čine u odnosu na Srbiju i kritikovao je Nacionalni savet Albanaca (NSA), nazvavši ovo telo izumom Srbije. Usledila je reakcija Ragmija Mustafe, predsednika NSA, koji ocenjuje da Arifi nema elementarno znanje o politici.

Mustafa je, kako je naveo, javno izazvao predsednika opštine Preševo da, pošto toliko kritikuje Albaniju i Kosovo, kaže koliko je projekata dobio od Republike Srbije pa srpske vlasti ne kritikuje.

NSA o donaciji od 50.000 evra: Pomoć kosovske i albanske vlade preko potrebna

“Nacionalni savet Albanaca je srpski izum. Osnovala ga je Srbije. Nema izvršna ovlašćenja, nego samo zakonske obaveze i bavi se samo sa četiri oblasti.  Ovo telo je zamišljeno da bude obogaljeno kako ne bi bilo uspešno. Žalosno je što se Nacionalni savet vidi  kao rešenje. Za mene je  totalna glupost šta čine Kosovo i Srbija u odnosu na Srbiju. Za mene je sve to totalna ludost i da nema nikakve logike. Dok Srbija precizno kroji svoju politiku na severu Kosova”, rekao je Arifi za kosovski portal Insajderi.

Mustafa je ocenio da ovakva izjava pokazuje Arifijevu infantilnu logiku.

On je u odgvoru podsetio da je NSA osnovan 2010. godine nakon što je  u Poseban birački spisak upisano više od 35 hiljada Albanaca, a po Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji je derivat Okvirne konvencije Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina.

-Na poslednjim izborima za Nacionalni savet Albanaca, učestvovali ste sa svojom strankom i izgubili izbore. Dakle, ja sam izabran na čelo ove institucije isključivim glasovima Albanaca iz doline kojima imam čast da služim, za vas nisam siguran – odgovorio je Mustafa Arifiju.

Mustafa je pozdravio što, kako kaže, kosovska vlada pokazuje oprez u pogledu budžetskih sredstava i naglašava da ta sredstva treba  koristiti za očuvanje suštine i nacionalnog identiteta kroz strateški i programski pristup.

-Ako se objavi izveštaj o tome kako su se iskoristila sredstva Vlade Kosova za borbu protiv epidemije Covid-19 i „Gradski park“, u iznosu od 400 hiljada evra, setićete se da parka nema nigde, a za isti projekat se traži još 340 hiljade evra – zaključio je Mustafa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *