Plan generalne regulacije Bujanovca se menja zbog izgradnje kolektora i izgradnje u centru

Piše: N. Stevanović

Basri Memeti

Bujanovac, 18. avgust 2022. Plan generalne regulacije (PGR) Bujanovca po treći put će biti izmenjen i dopunjen kako bi se uvrstili kolektori do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali će se, usput, omogućiti i izgradnja stambenih zgrada u centru Bujanovca.

-Plan se prevashodno menja i dopunjuje da bi se ucrtala 52 kilometra kolektora (cevi) kroz katastarsku opštinu Bujanovac i okolna mesta do postrojenja koje će biti izgrađeno kod Srpske Kuće. Trasa kolektora mora da se zabeleži kako bi se izbeglo da neko tu gradi – rekao je Bujanovačkim načelnik opštinskog Odeljenja za urbanizam Basri Memeti.

Bujanovačke su ranije pisale da je za kapitalni projekat prečišćavanja otpadnih voda u Bujanovcu država obezbedila 31 milion evra, a po rečima Memetija, proces eksproprijacije zemljišta je stigao do faze postizanja sporazuma o visina naknade koju će građani dobiti za zemljište na kojem će se graditi i postavljati kolektori.

Počinje izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektora

Druge izmene u PGR tiču se prenamene parcela i povećanja moguće spratnosti u centru grada.

-Kad već menjamo Plan odlučili smo da promenimo i ovo – kaže Memeti.                                         

Tako će namena šest parcela između ulica Josifa Janjića i Braće Jugovića sa individualnog stanovanja biti promenjena u višeporodično, a spratnost sa maksimalnih četiri prelazi na šest.

 

Za prenamenu zemljišta u strogom centru grada preko puta zgrade Opštine, koje ima izlaz na glavnu ulicu, nema potrebe, jer je već predviđeno za višeporodično stanovanje, ali se takođe menja spratnost sa četiri na šest.

To zemljište je odnedavno u vlasništvu lokalnog privrednika, koji je posle kupovine srušio staru kuću i na tom mestu otvorio parking koji naplaćuje.

Kako je moguće da se zemljište čija je namena višeporodično stanovanje oko godinu dana koristi kao parking plac i od toga se prihoduje Memeti odgovara:

„To je privatna parcela i ne možemo da ih nateramo na nešto, ali privatno ćemo da im kažemo, inače ništa ne možemo da im naložimo“.

Biće izmena i u delu Kosovske ulice u Katastarskoj opštini Veliki Trnovac i to tako što se ukida jedna bočna ulica, koja je bila planirana, ali se, kako kaže Memeti, tu gradilo, pa je sada procenjeno da sva domaćinstva imaju prolaz i ulica nije potrebna.

Povodom pobrojanih promena Odeljenje za urbanizam je od 15. avgusta omogućilo javni uvid u nacrt novog Plana u svojim prostorijama u Opštinskoj upravi radnim danima od 11 do 13 časova.

„Zainteresovana pravna i fizička lica, organi i organizacije, mogu podnositi primedbe i sugestije na izloženi materijal u toku javnog uvida u pisanom obliku, Odeljenju za urbanizam, preko pisarnice u Opštinskoj upravi Bujanovca zaključno sa 30. avgustom 2022. godine“, navodi se u saopštenju.

Nakon toga će 31. avgusta u 12 časova biti održana Javna sednica komisije za planove na kojoj će se odlučivati o eventualnim primedbama.

Nacrt potom treba da prođe Opštinsko veće i na kraju Skupštinu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *