Vatrogasci upozoravaju: Ne igrajte se vatrom

Bujanovac, 18. avgust 2022. Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, kako ne bi izazvali požare koji mogu da ugroze živote građana i pričine veliku materijalnu štetu.

Samo od početka avgusta evidentirano je 1.712 požara, od čega čak 1.357 na otvorenom prostoru, saopšteno je iz MUP.  

Podsetimo, pre deset dana izbio je veliki požar kod Preševa, na čijem gašenju su bili angažovani i helikopteri.

MUP: Požar kod Prešava ugašen u potpunosti (video)

U narednom periodu, u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda,  očekuje se period sa visokim temperaturama, koji pogoduje nastanku požara na otvorenom  prostoru i njegovom brzom širenju.

“Podsećamo građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, kao i da je za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara”, navodi se u saopštenju.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi otkrivanja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *