Sindikati potvrdili: Prosvetari štrajkuju prvog dana školske godine

Olivera Filipović

Bujanovac, 23. avgust 2022. – Nastavnici, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kao većinskog sindikata u bujanovačkoj srednjoj školi “Sveti Sava” i osnovnoj “Branko Radičević”, započeće novu školsku godinu štrajkom, potvrdile su našem portalu predsednice Unije sindikata u ovim školama, Olivera Filipović i Marija Stojanović.

Kako je najavljeno iz ovog sindikata, zaposleni-članovi Unije stupiće u štrajk 1. septembra, prvog dana nove školske godine i to skraćenjem časova na 30 minuta.

– Nastavnici koji su članovi Unije i koji će prvog dana škole biti na svojim radnim mestima, biće u štrajku upozorenja. Tog dana će biti organizovan i protest ispred školske uprave u Vranju sa početkom u 12 časova – kaže Filipović.

Zahtevi prosvetnih radnika su, kako dodaje , isti kao i prilikom štrajka koji je održan u martu.

– Prvi i osnovni zahtev je smanjenje broja učenika u odeljenju na maksimalna 24, jer bi se time rešio problem tehnoloških viškova, a naša škola je zbog manjeg broja učenika direktno pogođena time. Tražimo i povećenje plata, isplatu jednokartne pomoći i promena zakona iz oblasti obrazovanja – dodaje naša sagovornica.

Da li će se u štrajku svojim kolegama iz srednje i osnovne škole pridružiti i članovi Unije iz bujanovačke OŠ “Naim Frašeri” u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku, prema rečima Ljumnije Mustafi predsednice tog sindikata u ovoj školi, biće poznato sutra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *