Vojska: Jačanje Centra za mirovne operacije u bazi „Jug“ kod Bujanovca

Bujanovac, 24. avgust 2022. U bazi „Jug“ kod Bujanovca u utorak je održana vojna svečanost povodom prepotčinjavanja Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije Centru za mirovne operacije Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije.

“Postupak prepotčinjavanja sproveden je u skladu sa planiranim organizacijskim promenama u Vojsci Srbije, kako bi se unapredila organizacija i postigli još bolji rezultati u realizaciji individualnih i kolektivnih priprema za učešće u multinacionalnim operacijama”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Na ovaj način, dodaje se, u Centru za mirovne operacije je objedinjen najveći deo zadataka iz domena obuke, opremanja, priprema i upućivanja pojedinaca i jedinica iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u misije van granica Republike Srbije.

Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije, koji je do sada funkcionisao u sastavu Kopnene vojske, realizuje kolektivnu obuku snaga za angažovanje u drugoj misiji Vojske Srbije i pruža podršku u izvođenju evaluacije i sertifikacije obučenosti jedinica naše Vojske i partnerskih zemalja koje se pripremaju za učešće u mirovnim operacijama.

Ova jedinica poseduje neophodnu infrastrukturu, najsavremenija sredstva za izvođenje obuke, iskusan i osposobljen instruktorski kadar, koji ga čine jedinstvenim u regionu sa perspektivom da postane regionalni Centar za pripreme jedinica za multinacionalne operacije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *