Almir iz Bujanovca, reprezentativac Srbije: Ako si vredan, snovi će ti se ostvariti

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 25. avgust 2022. – Mladi, talentovani i prvi igrač romske nacionalnosti koji je zaigrao za košarkašku reprezentaciju Srbije i to na nedavno održanom prvenstvu Evrope za igrače do 16 godina u Severnoj Makedoniji, Bujanovčanin Almir Asani predah od košarke i uspeha potražio je u svom rodnom gradu.

– Sam poziv za kadetsku reprezentaciju i biti među 12 najboljih u svom uzrastu je veliki uspeh. Bio sam prvi Rom kome je to pošlo za rukom. Saigrači iz reprezentacije su me dobro prihvatili – kaže za Bujanovačke ovaj 16-godišnjak.

Igranje pred punim tribinama ovom talentovanom Bujanovčaninu nije strano ali, kako kaže, osećaj igranja za reprezentaciju Srbije je poseban.

Almir iz Bujanovca prvi Rom u košarkaškoj reprezentaciji Srbije

– Na prvoj utakmici sam imao baš dosta treme, ali kako je prvenstvo odmicalo, sve manje. Na poslednjoj utakmici kad je najviše trebalo pokazali smo da smo kvalitetna ekipa – kaže Almir.

Srbija je na prvenstvu osvojila 13. mesto i ostala u A diviziji.

Pripreme sa reprezentacijom trajale su mesec i po dana i Almir sa samog prvenstva nosi lepe uspomene.

Dane odmora, pre početka obaveza u italijanskom klubu, provodi u Bujanovcu sa svojom porodicom, a o svom uspehu skromno kaže da ga nije očekivao, ali da mu je drago što su svi ponosni na njega.

– Ako predano radimo na sebi i svom talentu, uspećemo. Nije bitno odakle dolaziš ili koje si vere i nacije. Dovoljno je da verujemo u svoje snove i oni će se ostvariti. Najznačajnija mi je podrška porodice, ali sam jako srećan što vidim i da je grad ponosan na mene – kaže kroz osmeh Almir.

Kao odličan učenik, dodaje da između treninga  i obaveza u školi nema puno slobodnog vremena i da svaki trenutak koristi za druženje sa drugovima ili igranje basketa.

Nada se, kako kaže, da će u budućnosti zaigrati u italijanskoj seriji A ili u ABA ligi.

Almir je svoje prve košarkaške korake napravio u bujanovačkom klubu “Play 017” i sa samo 12 godina krenuo put Italije.

Sa ekipom Oxygen Bassano Del Grapa postao je prvak Italije 2019. godine u konkurenciji dečaka rođenih 2005. godine, o čemu su Bujanovačke pisale.

Trenutno igra u Orange1 Basket Bassano klub u seriji C gold.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *