Policija: Pojačana kontrola saobraćaja za vikend

Bujanovac, 26. avgust 2022. – Saobraćajna policija sprovešće tokom predstojećeg vikenda akciju pojačane kontrole koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Kontrolisaće se svi učesnici u saobraćaju s obzirom na to da se očekuje pojačan intezitet saobraćaja na svim putevima kroz Srbiju zbog završetka turističke sezone i početka školske godine.

– Analize pokazuju da je najčešći uticajni faktor koji uzrokuje saobraćajne nezgode sa poginulim licima, neprilagođena brzina, a o značaju sigurnosnog pojasa govori podatak da od 46 putnika koji su poginuli u vozilima od početka godine, čak 36 nije koristilo sigurnosni pojas (78%), a od 106 poginulih vozača pojas nije koristilo njih 55 (52%) – navodi se u saopštenju policije.

Zbog saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali autobusi u proteklih nekoliko dana, kontinuirano će se na najvažnijim putnim pravcima sprovoditi kontrola autobusa i vozača koji obavljaju prevoz putnika na međunarodnim relacijama sa akcentom na otkrivanju prekršaja nekoričćenja propisanih odmora I prekoračenja dozvoljenog upravljanja vozilom.

Zbog početka školske godine saobraćajna policija će sprovoditi mere koje se odnose na bezbedno učešće učenika osnovnih škola u saobraćaju, posebno učenika prvog razreda.

U zonama škole će se vršiti otkrivanje prekršaja nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu i nepropisnog prevoženja dece, a radarskim uređajima će se kontrolisati brzina kretanja vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluju na učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, a na turističke agencije i prevoznike da obezbede vozačima odgovarajuće uslove za korišćenje zakonom propisanog odmora.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *