Mladi košarkaši iz Bujanovca i Vranja: Sportom do tolerancije i jednakosti

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 29. avgust 2022. – Košarkaši i košarkašice iz bujanovačkih klubova “Play 017” i “Elita”, kao i “Panteri” iz Vranja, učestvovali su u subotu na radionicama o kulturnoj raznolikosti i pozitivnim društvenim vrednostima u okviru projekta “Naš sport, naša igra” koji za cilj ima promociju regionalne saradnje, interkulturalnosti i tolerancije.

Nenad Stajić, predsednik bujanovačkog kluba, kaže za naš portal, da je 48 omladinskih košarkaša imalo priliku da se od poznatih sportskih aktera upoznaju sa izazovima savremenog društva.

– Koristeći sport kao sredstvo promocije sveta u kojem ljude ne ograničavaju neslobodno društvo, siromaštvo, manjak mogućnosti i diskriminacija, dečaci i devojčice su najpre zajedno trenirali, a potom i učestvovali na predavanjima o toleranciji, važnosti fizičkog vežbanja i ishrani – rekao je Stajić.

Mladim basketašima je o negativnim društvenim pojavama kao što su porast nacionalističkog govora mržnje, ekstremizmu i nasilju nad manjinama govorio dr Dušan Nikolić, profesor na Visokoj školi za vaspitače u Bujanovcu u kojoj nastavu pohađaju studenti srpske, romske i albanske nacionalnosti.

Nakon radionica tokom septembra i turnira za košarkaše, kao deo projekta održaće se i veliki turnir za ekipe iz Bujanovca, Vranja, Preševa, Vladičinog Hana, Lebana i Leskovca.

“Naš sport, naša igra”  se realizuje u okviru projekta Amplifying Lokal Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujednjenog Kraljevstva, a sprovodi organizacija People in Need (PEN).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *