Ministarstvo traži od EPS: Dodatni popusti za građane koji štede struju

Bujanovac, 30. avgust 2022. Ministarstvo energetike preporučilo je Elektroprivredi Srbije (EPS) da stimuliše štednju električne energije tako što će omogućiti dodatne popuste za potrošače koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Jedan od predloga je podizanje javne svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenje OIE sa ciljem smanjenja potrošnje.

U preporukama za štednju, koje su objavljene danas, ministarstvo je uputilo predloge državnoj upravi, lokalnim samoupravama, preduzećima u državnom vlasništvu, privredi i domaćinstvima, kako da smanje potrošnju električne i toplotne energije.

„Kada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, navelo je Ministarstvo.

Posebno je važan, kako se ističe, predlog preporuke da sva javna preduzeća naprave plan uštede potrošnje, a da JP u energetskom sektoru naprave i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže.

Sve preporuke možete videti OVDE.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *