Bujanovačka stovarišta: Nestašica peleta će potrajati

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 31. avgust 2022. – Nestašica peleta potresa Bujanovac i sva je prilika da će se na ovu vrstu ogreva čekati i kada počne grejna sezona, saznaju Bujanovačke u lokalnom stovarištu. Na drugoj strani, ogrevnog drveta ima, ali se zbog nedostatka radne snage kasni sa isporukom.

Zbog Uredbe o ograničenju cene peleta, potražnja za ovim ogrevom u Bujanovcu je porasla u odnosu na sam kraj grejne sezone. Trenutna maksimalna cena je 38.000 dinara, ali ga građani ne mogu nabaviti ni po toj ceni.

– U Bujanovcu peleta nema i sva je prilika da će tako biti i nadalje, ukoliko država ne skine ograničenje cene ili ne stimuliše proizvođače – kažu nam u jednom od bujanovačkih stovarišta.

Vlada ograničila cenu peleta

Stimulisanje proizvođača i omogućavanje prodaje peleta i po ceni koju je država odredila u ovom stovarištu vide kao rešenje samo dela problema.

– Proizvođači ne mogu da nas snabdevaju da bi mi mogli da prodajemo po toj ceni. Ako država ne učini nešto, skine ograničenje cene ili na neki način stimuliše proizvođače, nestašica će dočekati i grejnu sezonu. Niko od nas neće da radi bez zarade. To je svima jasno, a šta je država htela sa tom uredbom stvarno ne znam – kažu u stovarištu.

Pre Uredbe, ova vrsta ogreva se mogla nabaviti po ceni do 370 evra, a u sezoni od 230 do 250 evra, dodaju.

Prema procenama, gotovo 50 odsto domaćinstava u Bujanovcu koristi grejanje na pelet.

– Dosta njih je pelet kupilo pre Uredbe, ali ima još mnogo potrošača koji se nisu na vreme snabdeli – kaže naš sagovornik.

Na drugoj strani, lokalni snabdevači ogrevnog drveta kažu da je potražnja velika i da ovog ogreva ima, ali da zbog nedostatka radne snage, potrošači ne mogu na vreme da budu podmireni.

– Radnici su otišli u inostranstvo. Tri radnika rade kod pet poslodavaca i ne možemo na vreme da isporučimo drva. Uz nedostatak radnika, poskupela je i nafta, ali i radna snaga – kaže jedan Bujanovčanin.

Trenutno je za kubni metar šumovog drveta potrebno izdvojiti između 65 i 70 evra, borovog drveta između 35 i 38, bagrema 50, dok je cena buke između 65 i 70 evra.

Podsećanja radi, po završetku grejne sezone ova vrsta ogreva se mogla nabaviti po znatno nižim cenama, o čemu su Bujanovačke pisale.

Ogrev: Ko nije nabavio letos sada plaća mnogo skuplje




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *