Mihajlović: Štednja energije će se nagrađivati, neće biti kazni

Bujanovac, 31. avgust 2022. Preporuke koje je Ministarstvo energetike predložilo u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije biće stimulativne i svi koji potroše manje energije dobiće dodatni popust, a neće biti kažnjavanja ukoliko mere postanu obavezne, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

„Očekujemo da to budu obavezne mere, pre svega za državne ustanove, lokalne samouprave, javna preduzeća. Mi smo juče dali tri miliona evra za uvoz struje, a samo tokom avgusta gotovo 100 miliona. U januaru smo izdvojili 150 miliona evra, i kada znamo koliko smo dali para, nećemo valjda da dođemo u situaciju da damo pola milijarde evra za uvoz u decembru ili januaru. Dakle, štednja je neophodna, nema dileme“, rekla je ona, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Ministarstvo traži od EPS: Dodatni popusti za građane koji štede struju

Naglasila je da su preporuke stimulativne, ne za kažnjavanje, kao što je to slučaj u nekim evropskim zemljama.

“U Francuskoj se kazne za prodavnice u kojima su otvorena vrata i uključena klima 750 evra. Naša ideja je da stimulišemo one koji štede i koji troše manje nego prošle godine i naći ćemo način sa JP EPS i Ministarstvom finansija kako da oni sa nižim računima budu nagrađeni, to je jedini način“, rekla je ona.

Po njenim rečima, očekujemo se oko 15 odsto uštede, ukoliko mere postanu obavezne.

Ona je rekla da će kontrolu sprovođenja mera sprovoditi imenovana lica u svim kompanijama i javnom sektoru i pozvala sve televizijske i radio stanice da učestvuju u promociji preporuka, odnosno podizanju svesti javnosti o značaju smanjenja potrošnje toplotne i električne energije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *