Kurti poručio kosovskim Srbima da zamene tablice do 31. oktobra

Bujanovac, 1. septembar 2022. (foto Albin Kurti FB screenshot) – Kosovski premijer Albin Kurti obratio se kosovskim Srbima na srpskom jeziku i saopštio da je danas počela  zamena registarskih tablica Republike Srbije kosovskim (RKS) i da će proces trajati do 31. oktobra.

-Ponovo otvaramo mogućnost za prelazak na registarske tablice naše zajedničke republike. Prelazak i registracija vozila na tablice RKS (Republika Kosovo) služi javnom redu, zakonu i sigurnosti – kaže Kurti u videu objavljenom na Fejsbuku.

Istakao je da su tablice koje izdaje Srbija – ‘PR’, ‘KM’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘UR’, ‘PE’, ‘DA’, ĐA’ – zaostavština Miloševićevog režima i da ovakvo nasleđe ne treba da bude teret na leđima građana.

-Prelazak na tablice RKS obezbediće nesmetanu slobodu kretanja na celoj teritoriji Republike Kosovo – kaže Kurti.

Poručio je da na Kosovu ima ukupno 401. 945 automobila čije tablice imaju kosovske registarske oznakama, od kojih su desetine hiljada u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica.

-Onih koji treba da zamene tablice ima svega oko 2 odsto. Vlasnici vozila koji tokom predstojeća dva meseca pređu na zvanične tablice biće slobođeni takse i ostalih obaveza koji mogu dostići do 5.000 evra – rekao je on.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *