Musliju: Himna Srbije u albanskim školama je fašizam

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. septembar 2022. Obaveza intoniranja himne Srbije na početku školske godine u školama u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku za zamenika predsednika opštine Bujanovac Šćiprima Muslijua je „fašistička“.

Musliju kaže da su se škole u Bujanovcu, Preševu i Medveđi danas suočile sa “fašističkom odlukom Ministarstva prosvete Srbije, koja obavezuje sve učenike da na prvom času slušaju srpsku himnu”.

Šta je fašističko u intoniranju državne himne u školama, pitanje je Bujanovačkih na koje zamenik predsednika opštine nije odgovorio.

Bujanovačke su ranije pisale da će se u školama u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku danas čuti himna Srbije, uprkos protivljenju pojedinih političara.

Himna Srbije i u školama na albanskom jeziku, uprkos protivljenju političara

“Ova odluka predstavlja ozbiljno kršenje zvanične politike Beograda  u pogledu nacionalnih manjina i nesrpskog stanovništa koje živi u administrativnim granicama Srbije. Ako se vratimo u prošlost, to je ista politika koju je Beograd vodio devedesetih, uz kontinuiran i sistematski pritisak posebno na albanski narod”, napisao je Musliju na Fejsbuku.

Po njegovim rečima, iz Policijske stanici su pozivani direktori škola od kojih se tražila informacija da li se na časovima albanskim učenicima intonira himna Srbije.

Musliju kaže da etnička raznolikost mora da se poštuje u evropskom duhu, a ne u duhu dvostrukih standarda kao što je „Otvoreni Balkan“, koji se danas promoviše u Beogradu.

Zamenik predsednika opštine i lider Pokreta za demokratski progres  (PDP) u javnosti je poznat, između ostalog, po incidentu sa srpskom zastavom u selu Končulj, komentarima o Vojsci Srbije i albanskoj zastavi u svom kabinetu u Opštini Bujanovac.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *