„Ne posmatraj. Reaguj“: Zaštitite decu od nasilja u školama

Bujanovac, 1. septembar 2022. (foto „Ne posmatraj. Reaguj“) – Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj” zatražila je od osnovnih i srednjih škola da na početku nove školske godine upoznaju učenice i učenike sa Posebnim protokolom za zaštitu dece od nasilja.

“Rukovodstva škola treba da provere sve propisane načine postupanja i da li su isti u saglasju sa Posebnim protokolom. Takođe, na prvim sednicama Saveta roditelja, potrebno je pokrenuti pitanje nulte tolerancije na nasilje i odrediti roditelje koji će biti članovi i članice školskih timova za borbu protiv svih oblika nasilja”, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je potrebno obratiti posebnu pažnju na prevenciju seksualnog nasilja i uznemiravanja devojčica.

“Znamo da mnogo obrazovnih institucija nema usvojene Protokole kojima regulišu prevenciju seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja”, kažu iz inicijative.

Dodaje se da je neophodno  poštovanje novog Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja koji je Vlada Srbije usvojila početkom 2022. godine, koji propisuje da od ove školske godine sve škole vannastavnih aktivnosti imaju obavezu da sistemski štite decu od eventualnog nasilja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *