U bujanovačkoj školi „Sveti Sava“ štrajk upozorenja

Bujanovac, 1. septembar 2022.- Nastavnici u bujanovačkoj Srednjoj školi „Sveti Sava“, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, započeli su novu školsku godinu štrajkom upozorenja i skraćenjem časova na 30 minuta, potvrđeno je našem portalu u školi.

Današnjem štrajku upozorenja pridružili su se i članovi Unije sindikata bujanovačke osnovne škole “Branko Radičević”, ali bez skraćenja časova jer se, prema rečima Marije Stojanović, predsednice sindikata u ovoj školi, zbog rekonstrukcije škole nastava ionako odvija u trajanju od 30 minuta.

Desetak nastavnika iz Bujanovca prisustvovalo je današnjem protestu prosvetnih radnika ispred zgrade uprave Ministarstva prosvete u Vranju, potvrdila je Bujanovačkim Olivera Filipović, predsednica ovog sindikata u Srednjoj školi “Sveti Sava”.

Zahtevi sindikata na početku školske godine, kao i u martovskom štrajku su isti – korekcija zarada od 20 odsto, isplata zaostalih dugovanja od 50.000 dinara, kao i promene zakona iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog i smanjenje broja učenika na najviše 24 u odeljenju.

– Za našu školu, koja je u ovom trenutku dosta pogođena, najbitnije je smanjenje broja učenika u odeljenju. Zbog područja u kojem živimo i iseljavanja ljudi iz Bujanovca, malog broja dece i upisa učenika u školama u drugim opštinama kao škola smo u najgorem položaju, jer smo prošle godine upisali 5, a ove samo 3 odeljenja – kaže Filipović.

Na današnjem protestu u Vranju, dodaje, bilo je oko tridesetak radnika iz Pčinjskog okruga, koji su iskazali svoje nezadovoljstvo.

– Moramo da se borimo i nadamo se da će sledeći skup biti masovniji i da će nam se pridružiti i ostali reprezentativni sindikati u prosveti kojih ima još tri – naglasila je naša sagovornica.




One thought on “U bujanovačkoj školi „Sveti Sava“ štrajk upozorenja

  1. Nikola

    Samo vi nastavite sa strajkom i to samo 3 odeljenja. Na kraju boricete se za posao a ne za platu. Posto preti zatvaranje skole. Nekome je bitan dzep nego rad i opstanak skole.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *