U školi „Sezai Suroi“ zadovoljni upisom, ali još uvek čekaju udžbenike na albanskom

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 2. septembar 2022. – U bujanovačkoj Srednjoj školi “Sezai Suroi”, u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku, ove školske godine upisano je devet učenika više nego prošle godine.

Direktor škole Zejni Fejzulahu kaže da je ove godine upisano 178 učenika prvog razreda, dok je prošle godine taj broj bio 169.

 Još jedna razlika u odnosu na prošlu godinu, kako je rekao, je i slabo interesovanje učenika za smerove elektrotehnike i mašinstva.

– Odeljenja gimnazije, medicine i ekonomije su popunjena. Na smeru elektrostruke u četvrtom stepenu imamo 18, a u trećem stepenu 15 učenika i jedino je tu manji broj u odnosu na prošlu godinu – kaže direktor.

Naglasio je da su zadovoljni ovogodišnjim upisom, ali da im je najveći problem nedostatak udžbenika na albanskom jeziku.

Iz Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u četvrtak je najavljeno da su obezbeđeni određeni udžbenici na albanskom jeziku i za srednjoškolce.

NSA: Besplatni udžbenici na albanskom za 4.000 osnovaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

– Nemamo nijedan udžbenik na albanskom jeziku i već 14 godina čekamo da se počne sa rešavanjem problema – zaključio je direktor.

Bujanovačke su ranije pisale da je škola još u prvom upisnom krugu popunila 176 od 210 slobodnih mesta.

Bujanovačka Srednja škola „Sezai Suroi“ gotovo popunjena, još malo mesta za buduće prvake

Nastavu na albanskom jeziku školske 2022/23 godine pohađaće ukupno 649 učenika u ovoj školi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *