Kurtijev zamenik u Bujanovcu: Za Albance u dolini tražim sva prava koja imaju Srbi na Kosovu

Bujanovac, 5. septembar 2022. Zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi rekao je prilikom današnje posete Bujanovcu da je „zastrašujuća brzina kojom je Srbija uspela da izvrši depopulaciju Preševske doline“.

Do ovakvog zaključka došao je navodeći podatke o broju đaka.

„Koliko smo srećni što smo imali priliku da pokrijemo trošak za  udžbenike za naše đake u Dolini, podjednako smo i zabrinuti što je knjige dobilo 4.000 učenika, znajući da smo pre nekoliko godina u osnovnim i srednjim školama Preševske doline imali preko 13 hiljada albanskih učenika. Zastrašuje brzina kojom je Srbija uspela da izvrši depopulaciju ovog područja svojom politikom“, rekao je Bislimi kosovskim medijima.

Bislimi koji je i šef pregovaračkog tima Prištine u Briselskom dijalogu naglasio je da će u pregovorima insistirati da prava koje Srbija traži za Srbe na Kosovu, imaju i Albanci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Ocenio je da pismo nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona pokazuje da se u ovom periodu treba doći do velikih odluka, koje podrazumevaju postizanje konačnog sporazuma uz obostrano priznanje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *