Milković: Za nestašicu mleka odgovorna loša privatizacija mlekara i veterinarskih službi

Bujanovac, 6. septembar 2022. – Nestašica mleka koja ovih dana potresa Srbiju posledica je neselektivne privatizacije mlekara i veterinarskih službi što je na kraju dovelo do pada stočnog fonda, kaže Miodrag Milković, šef bujanovačkog odbora Ujedinjene seljačke stranke i direktor Veterinarske stanice Bujanovac.

Prema procenama, kaže Milković, u Srbiji je trenutno svega oko 220.000 plotkinja i 60.000 junica što je skoro 80 odsto manje u odnosu na prethodne godine.

– Ovo je posledica onoga što je učinjeno privatizacijom i prvi i osnovni problem je pad stočnog fonda. U opštini Bujanovac i Preševo imamo oko 5.500 plotkinja. To nije dovoljno – rekao je direktor bujanovačke Veterinarske stanice.

Milković je ranije za naš portal rekao da je na teritoriji opštine u ovoj godini primetan pad stočnog fonda za oko 4 odsto.

Milković: Hrane ima, ali biće skupa

Govoreći o proizvodnji mleka naglasio je da je dnevna količina mleka koja je u opticaju na lokalu oko 80 tona, a da od toga mlekare otkupe oko 10 tona, dok se ostalo mleko koristi za ličnu potrošnju i pravljenje sira.

Osvrnuo se na lokalne mlekare i njihovo udruživanje u obaranju otkupne cene mleka.

– Ovde ima indicija da je mleko otkupljivano po nižoj, a preprodavano po višoj ceni. Ipak, u svemu ovome treba posmatrati Imlek, jer mi na lokalu nismo referentna stavka. Imlek je od 2 miliona litara došao na 600 hiljada litara dnevno. Megle iz Kragujevca je od 200 tona dnevno pao na proizvodnju od 80 tona, jer nema mleka. Pad stočnog fonda u ostatku Srbije je u većem procentu – navodi Milković.

Na drugoj strani, prema njegovim rečima, ograničavanje cena u Srbiji nije dobro jer se time  štite potrošači, ali ne i proizvođači.

 – Proizvođači mleka su ostavljeni na milost i nemilost. Subvencije za prošlu godinu nisu isplaćene u celosti, a za ovu nije ni počela isplata. Takođe, ne zna se kolika će biti premija za mleko, a da ne pričamo o tome  koliko je poskupeo koncentrat, veštačko djubrivo i gorivo. Sve to posredno, kroz obezbeđivanje hrane, utiče na stočarstvo – dodaje naš sagovornik.

Za stabilniju situaciju na tržištu mleka, zaključuje Milković, potrebno je najmanje 6 godina, ali i regulisani uvoz što je opet, kako je rekao, zadatak Uprave za veterinu i Ministarstva poljoprivrede.

Bujanovačke su ranije danas javile da je mleko poskupelo za 9 dinara po litru.

Poskupelo dugotrajno mleko, nova cena 128,99




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *