Mitrović: Nagip je Jonuzov naslednik, izjavama o razmeni teritorija podiže tenzije na jugu Srbije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. septembar 2022. Šef Srpske napredne stranke (SNS) u Bujanovcu Nenad Mitrović kaže da predsednik opštine Nagip Arifi govori ono što mu se naredi iz Prištine, sa ciljem da se na ovom području podižu tenzije, a dijalog u Briselu opstruiše. „Neko mora da zameni Jonuza Muslijua“, poručio je Mitrović.

-Arifiju je savršeno jasno da to o čemu govori, o nekakvoj razmeni teritorija, uopšte nije realno. Da Srbi menjaju nešto što je srpsko za srpsko – kaže Mitrović.

Bujanovačke su od lidera najveće srpske i opozicione grupe u lokalnom parlamentu zatražile komentar na Arifijevu izjavu o razmeni teritorija „Preševska dolina za sever Kosova“, o čemu je govorio posle susreta sa Kurtijevim zamenikom Besnikom Bislimijem u Bujanovcu.

Nagip Arifi: Razmena teritorija pošteno rešenje, Bislimi ostao bez reči

Mitrović je poručio da je očigledno da neko mora da zameni Jonuza Muslijua, nekadašnjeg predsednika bujanovačke skupštine, poznatog po ekstremističkim izjavama.

-To je stari oproban način za podizanje tenzija i sada je tu ulogu ekstremiste preuzeo Nagip Arifi. Cilj je da se, pored tenzija na Kosovu i Metohiji, pravi kriza i na prostoru centralne Srbije, u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, a Arifi je vrlo aktivan u tome. Radi po instrukcijama iz Prištine – kaže šef naprednjaka.

Na naše pitanje zašto bi Prištini opstrukcija Briselskog dijaloga išla na ruku, Mitrović odgovara: Zato što kosovskoj strani ne ide u dijalogu.

-Sam dolazak kosovskih zvaničnika u Bujanovac i Preševo jasno pokazuje da im je jedini cilj podizanje tenzija. Postavlja se pitanje hoće li oni obilaziti Albance koji žive u Severnoj Makedoniji, ili Crnoj Gori – pa neće, nego samo Bujanovac, Preševo i Medveđa, tri opštine koje nemaju nikakve veze sa Kosovom i Metohijom, a cilj je jasan – naglašava Mitrović.

Za lošu ekonomsku situaciju i visoku stopu nezaposlenosti na ovom području okrivio je lokalne albanske političare koji, kako kaže, godinama izazivaju krize i rade sve da učine ovaj prostor nestabilnim.

-Umesto da sarađuju sa Srbima, da sedimo zajedno, živimo zajedno, gradimo zajedničku budućnost. Nikakve svađe, nikakve podele, od toga nema koristi ni za Srbe ni za Albance – zaključio je Mitrović.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *