Crni dim kulja iz Nektarove fabrike u Hanu

Bujanovac, 7. septembar 2022. (foto Han info) – Građani Vladičinog Hana se već nedelju dana guše u crnom, gustom dimu iz dimnjaka kotlarnice fabrike za preradu voća “Nektar”. Opštinska inspekcija za zaštitu životne sredine zabranila je rad kotlarnice, a rok za otklanjanje kvara je 20. septembar.

Na problem sa zagađenjem iz fabrike “Nektar” stanovnici naselja Kula u Vladičinom Hanu godinama ukazuju, a proteklih dana taj problem je ponovo aktuelizovan.

„Nektar“ je vlasnik i bujanovačke „Hebe“.

Prema pisanju Južnih vesti, pre nedelju dana Hančane je uznemirio gust, crni dim iz dimnjaka kotlarnice fabrike zbog čega je intervenisala i opštinska Inspekcija za zaštitu životne sredine.

Kako je saopšteno iz lokalne samouprave, došlo je do kvara na elektrostatičnom filteru u kotlarnici i zastoja u filtriranju gasova što je rezultiralo pojavom dima.

– Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja od strane inspektora, zabranjen je rad kotlarnice na biomasu I dat je nalog za otklanjanje nedostataka, shodno važećem ugovoru o održavanju postrojenja kotlarnice pod pretnjom preduzimanja zakonom propisanih mera ako se uočeni nedostaci ne otklone – navode iz lokalne smaouprave.

Dodaju da je otklanjanje kvarova u kotlarnici u toku i da su prema ugovoru sa izvođačem radovi oročeni do 20. septembra.

Iz lokalne samouprave navode da je fabrika značajna za stanovništvo i privredu opštine, ali da su zdrava životna sredina i bezbednost ljudi na prvom mestu.

U fabrici “Nektar”  u Vladičinom Hanu radi oko 400 radnika – od toga 200 stalno zaposlenih i 200 sezonskih.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *