Demineri uklanjanju mine kod Končulja i Bresića

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. septembar 2022. U atarima sela Dobrosin, Končulj i Bresić u bujanovačkoj opštini u toku je velika akcija uklanjanja mina, bombi i ostalih ubojnih sredstava. Na čišćenju teritorije angažovano je više od 50 deminera iz Republike Srpske.

Akcija je počela kod sela Dobrosin krajem avgusta, a u sredu su demineri iz organizacije „In Demining“ dobili pojačanje iz Udruženja „Stop mine“ sa Pala.

Iako teren važi za izuzetno rizičan do sada nije pronađena nijedna zaostala mina ili bomba.

Demineri iz Republike Srpske u akciji kod Dobrosina

Načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije Ali Aslani rekao je da je druga ekipa, koja je stigla u Bujanovac u sredu, angažovana na potezu između sela Bresić i Končulj.

-Radi se na površini većoj od 140.000 kvadratnih metara izuzetno nepristupačnog terena. Planirano je da se ekipe deminera iz Dobrosina i sa ove druge teritorije kreću polako jedna ka drugoj i tako prekontrolišu celu teritoriju – rekao je Asslani za Bujanovačke.

Dodao je da su na razminiravanju angažovana 54 deminera sa 14 vozila.

Aslani je upozorio i apelovao na meštane da nikako ne ulaze u područja na kojima demineri rade.

-Te zone su obeležene i zahtevam od građana da se odgovorno ponašaju i da ne ugrožavaju svoje i tuđe živote – naglasio je Aslani.

Na teritoriji opštine Bujanovac ostala su brojna neeksplodirana ubojna sredstva posle NATO bombardovanja i sukoba na ovim prostorima, a razminiravanje još uvek nije u potpunosti završeno ni posle više od 20 godina.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *